Antalyanın Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahilinde yuvalarından çıkan yavru caretta carettalar denizle buluştu
Antalyanın Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahilinde yuvalarından çıkan yavru caretta carettalar denizle buluştu.
Dünyaca ünlü Çıralı bölgesinin 3 kilometre uzunluktaki kumsalında bulunan 72 caretta caretta yuvasının sonuncusunda yumurtadan çıkan yavrular gün doğumuna yakın saatlerde denizle buluştu. Çeşitli sebeplerle yuvalarından çıkamayan caretta caretta yavruları da sabahın ilk dakikalarında Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi görevlileri ve gönüller yardımıyla denize ulaştırıldı. Yuvalardan kurtarılan ancak henüz denize varacak kuvvette olmayan yavrular ise 10-12 saat karanlık bir odada dinlendirildikten sonra geceleyin doğal ortamına bırakıldı.
"Kampçıların eğlencesi carettalara zarar veriyor"
Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, caretta carettaların bu yıl Çıralı sahilinde 72 noktada yumurtladıklarını, bu rakamın geçen yıla göre yarı yarıya düşük olduğunu söyledi. Kütle, "Bu sene biraz zor durumdayız. Çünkü geçen seneki verileri yakalayamadık. Onun yarısını yakaladık. 71-72 yuvamız oldu. Geçen sene 140 küsur yuvamız vardı, yarı yarıya düştü, bunun nedeni de hava şartları olabilir. Bir de burada bilinçsiz turizm kullanımlarından kaynaklanıyor. Kampçılar gelip çadırlarını kuruyorlar sabaha kadar denizdeler, çıkaramıyorsun kalabalık öğrenci grubu. Bunlardan dolayı denize çıkamıyor denizde bırakıp gidiyor yumurtalarını, onların kıyıya çıkabilmesi için çevrede ışık ve gürültü gibi hareketlerin olmaması gerek, sahilin boş olması gerek" dedi.
Kütle, caretta carettaların yumurtlama, kuluçka ve yavru çıkma dönemlerinde sahilin kalabalık olduğu zamanlarda ilgili kurumların koruma için görevlendirme yapması gerektiğini ifade ederek, "Bizim uyarılarımız dikkate alınmıyor. Resmi bir görevli jandarma olabilir, zabıtadan olabilir veya Milli Parktan olabilir. Gelip geceleri 1-2 saat beklemeliler. Bize gece ihtiyaç var, gündüz hiçbir şey olmuyor. Akşam saat 20.00-21.00den sonra sabah 05.00e kadar sahili boş bırakmamız gerekiyor. Böyle koruyabiliriz, başka türlü koruyamayız" açıklamasında bulundu.
Gönüllü caretta caretta dostu Tamer Oskay da kumsalda bulduğu pet şişe içinde ölmüş bir caretta caretta yavrusunu göstererek "Maalesef her gün sabah en az 8-10 tane üzerine basılmış yavru kaplumbağa topluyoruz. Bunlar gördüklerimiz, bunların tek sebebi insan. Sahile gelip oturanlar, içki içenler, sohbet edenler. Maalesef önüne geçemiyoruz. Akşam saat 10.00dan sonra gelmeyin, sahile inmeyin, bizim kadar onların da yaşamaya hakkı var, buranın gerçek sahipleri onlar. Bunu anlatamıyoruz maalesef, duyarlı vatandaşları görünce onlara anlatıyoruz ve etrafındaki insanlara da anlatmalarını istiyoruz" dedi.
Oskay, Çıralıdaki otel ve pansiyonlara gelen bütün tatilcilere akşam 22.00den sonra sahile inilmemesi konusunda uyarı yapılmasının caretta ölümlerini azaltacağını sözlerine ekledi.
Caretta carettalar
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve koruma altındaki türler arasında yer alan caretta carettalar mayıs ayının ilk haftasından başlayarak belli kumsallarda açtıkları çukurlara 100 civarında yumurta bırakıyor. Bu yumurtalarda oluşan yavrular 2 aylık kuluçka döneminin ardından temmuz ayının ilk günlerinden itibaren çukurlardan çıkarak denize ulaşıyor. Yavrular denizi özellikle ufuk aydınlığı ile buluyor ve çevredeki başka ışık kaynakları yavruların yollarını şaşırmalarına neden oluyor. Bir sahilden denize kavuşan caretta caretta yavrusu, ömrü boyunca bu sahili unutmuyor ve 20-25 yaşlarında yumurtlamak üzere aynı sahile geri dönüyor. Caretta carettalar 60 yılı aşkın süre yaşıyor.