Altı kıtadan 97 ülkeyi temsil eden 3 bini aşkın sporcunun katılımıyla tarihin en büyük Deaflympics organizasyonu olan Samsun 2017ye, uluslararası basın organizasyondan ve Samsun halkının ilgisinden mutlu
Altı kıtadan 97 ülkeyi temsil eden 3 bini aşkın sporcunun katılımıyla tarihin en büyük Deaflympics organizasyonu olan Samsun 2017ye, uluslararası basın organizasyondan ve Samsun halkının ilgisinden mutlu.
Dünyanın dört bir yanından sporcular Samsunda mücadele ederken, onların madalya mücadelelerini ülkelerine aktaran yabancı basın mensupları da Deaflympicste görev yapıyor.
Samsunda görevli 100ün üzerinde yabancı gazeteci, muhabir ve foto muhabiri; organizasyon, güvenlik, gönüllüler ve tesisler başta olmak üzere birçok alanda kendilerine sağlanan olanaklardan memnun.
Panamerikan Oyunları, Paralimpik ve Deaflympics
Samsun 2017yi yerinde takip etmek için şehre gelen basın mensuplarının birçoğu daha önce uluslararası organizasyonlarda görev almış isimler. Pan-Amerikan Oyunları ve Paralimpik Oyunlar, gazetecilerin Deaflympics dışında en çok görev aldığı organizasyonlar. Daha önce Pan-Amerikan Oyunlarında görev alan ve Venezuela Gençlik ve Spor Bakanlığı adına Samsunda bulunan Luis Pena, ilk kez bir Deaflympicste görev aldığını ve şu ana kadar hiçbir problem yaşamadıklarını dile getirirken, iki büyük spor olayını şöyle kıyasladı:
"Pan-Amerikan ile Deaflympicsi kıyaslayacak olursak arada çok net bir fark göze çarpıyor. Tek bir kıtaya hitap eden Pan-Amerikan Oyunları, Deaflympicse kıyasla daha yerel özelliklere sahip. Samsun ve Deaflympics ise gerçek anlamda uluslararası nitelik taşıyor."
Gönüllülere ve Samsun halkına övgü
Organizasyon boyunca işaret dili ve eğitim, medya, spor tesisleri ve uluslararası ilişkiler dahil olmak üzere tüm departmanlarda görevli 1500 gönüllü, uluslararası basın mensuplarından tam not aldı. Japonyadan gelen ve The Asahi Shimbun gazetesinde yazarlık yapan Hiroko Saito da ilk kez Deaflympicste görev aldığını belirtirken, "Tokyodan geliyorum. Daha önce Londra ve Rio olmak üzere iki Paralimpik oyunu yerinde takip ettim. Şimdi Samsundayız. Burada bize yardımcı olan birçok gönüllü var. Biz basın mensuplarına karşı oldukça nazik ve yardımseverler. Organizasyonda görevli çalışanlar haricinde şehirdeki insanlar da oldukça nazikler. Yardımsever ve anlayışlı insanlarla çalışmanın yaptığımız işi kolaylaştırdığını rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.
"Samsun bir spor şehri"
Samsun 2017yi yerinde takip eden gazetecilerden biri de Ukrayna kafilesi medya ekibi sorumlularından Vadym Korobenko. Türkiyeye ve dolayısıyla Samsuna ilk kez geldiğini söyleyen Ukraynalı gazeteci, organizasyonun güvenlik ve sağlık başta olmak üzere birçok önemli alanda çok iyi koordine olduğunu belirtti. Daha önce 2008 Londradaki Paralimpik Oyunları da yerinde takip ettiğini dile getiren Korobenko, Londra, Samsun ve genel olarak organizasyon hakkında şunları söyledi:
"Müsabakaların düzenlendiği tesisler göz önünde bulundurulursa Samsunda çok başarılı bir yapı söz konusu. Londra ile Samsunu kıyaslamak gerekirse tabii ki Londra daha büyük ve daha geniş imkanlara sahip bir şehir ama Deaflympics kapsamında düşünülürse, Samsunun yeterince elverişli ve tüm ihtiyaçları gideren bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Bir gazeteci olarak daha önce Deaflympicse katılmış birçok Ukraynalı sporcuyla konuştum. Samsunun katıldıkları diğer şehirlerden hiçbir eksiği olmadığını ve imkanların son derece yeterli olduğunu söylediler. Ben açıkçası Samsunun bir spor şehri olduğunu düşünüyorum."