Plastik poşetler marketlerde belirli bir ücret karşılığında satılacak olması üzerine PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Bizim önerimiz perakendecilerin plastik poşetleri tüketiciye maliyetine satmaları ve elde edilen gelirin de bir çevre fonunda birikmesidir" dedi
Plastik poşetler marketlerde belirli bir ücret karşılığında satılacak olması üzerine PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Bizim önerimiz perakendecilerin plastik poşetleri tüketiciye maliyetine satmaları ve elde edilen gelirin de bir çevre fonunda birikmesidir" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışmaya son noktayı koydu. Plastik poşetler yasaklanmıyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik poşetler marketlerde belirli bir ücret karşılığında satılacak. Bu ücretin poşetin tüketicilere maliyetinden yüksek satılmaması gerektiğine dikkat çeken PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Alışverişte kullanılan plastik poşetlerin maliyeti 5 kuruş. Poşetlerin 5-10 kuruştan daha yüksek bedelle satılması tüketicinin omuzlarına bir ek yük daha getirir. Bu yönetmelikteki amaç perakendeciye para kazandırmak, tüketiciye ek bir yük getirmek değildir. Amaç aşırı tüketimi engelleyerek çevremizi korumak olduğuna göre paralı satılacak poşetlerin bedeli perakendeciler yerine bir çevre fonuna aktarılmalıdır. Bu şekilde perakendeci de çevre için üzerine düşen görevi tam olarak yerine getirmiş olur" dedi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "Plastik poşet konusu gündeme geldiği günden beri söylemlerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından da teyit edilmiş oldu. Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Taslak halindeki yönetmeliğin bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda 01.01.2019 tarihinden ücretli olacak. Ancak burada amaç aşırı tüketimin engellenmesi ve tüketicinin doğru kullanım konusunda bilgilendirilmesidir. O yüzden bu olayın perakendeciler için bir gelir kapısına dönüşmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun kesinlikle önüne geçilmelidir" diye konuştu.
10 gramlık bir poşetin 10 kilo yük taşıdığını açıklayan Eroğlu, "Yani ağırlığının 1000 katı yük taşıyorlar. Su geçirmiyor. Eski kese kağıt ve çok kullanımlık torbalarda gelişen salmonella (gıda kaynaklı) ile E.coli (koli basili) bakterilerinden bizi koruyor. Bir mühendislik harikası olan bu ürün maalesef aşırı ve bilinçsiz tüketim sebebiyle çöp yerine doğaya bırakılıyor. Bunu değiştirmek için plastik sektörü olarak biz sorumluluğumuzun farkındayız ve çalışmalara katkı veriyoruz" şeklinde konuştu.
Yasada belirtilen 15-50 mikron arası poşetlerin maliyetlerinin 5-10 kuruş arası değiştiğini söyleyen Yavuz Eroğlu açıklamalarına şu sözlerle son verdi: "Alışveriş poşetleri 40 mikron ve 1 kilogramda 100 adet var. 100 adedi yaklaşık 5,6 lira. Yani tanesi 5 kuruş. Dolayısıyla bunların 25-50 kuruş bandında satılması perakendecilere büyük bir gelir kapısı oluştururken, tüketiciye ise yeni bir yük getirecektir. Bizim önerimiz perakendecilerin plastik poşetleri tüketiciye maliyetine satmaları ve elde edilen gelirin de bir çevre fonunda birikmesidir. Zaten yönetmelikte tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve geri dönüşüm faaliyetleri içinde çalışmalar yapılmasını öngörmektedir. Bu gelirle çevre konusunda bilinçlendirme ve geri dönüşüm çalışmaları için de kaynak oluşturulmuş olur. Zaten hâlihazırda alışveriş poşetlerin bedeli perakendeciler tarafından karşılandığı için perakendecilerin bu durumda bir kaybı olmayacak. Yalnızca çevre için yapılan bir faaliyetten amacına uygun olmayan bir gelir elde edilmesi engellenmiş olacaktır.