2014 Nisan ayında şiddete maruz kalan ve risk altında bulunan kadınlara ve çocuklara destek ve danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla hizmete kazandırılan Kadın Danışma Merkezi, bu kapsamda hukuksal ve psikolojik, terapi ve sosyal hizmet mekanizmalarına erişim imkanı sunmayı sürdürüyor
2014 Nisan ayında şiddete maruz kalan ve risk altında bulunan kadınlara ve çocuklara destek ve danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla hizmete kazandırılan Kadın Danışma Merkezi, bu kapsamda hukuksal ve psikolojik, terapi ve sosyal hizmet mekanizmalarına erişim imkanı sunmayı sürdürüyor.
Kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermesinin yanında, kadınların toplumsal hayata aktif ve üretken bir şekilde katılımının önüne geçerek sosyal ve ekonomik anlamdaki kalkınmanın da önünde ciddi bir engel oluşturan kadına ve çocuğa yönelik şiddet olgusunun, Ulusal ve uluslararası tüm gelişmelere rağmen günümüzde devam etmesi, yerel yönetimlerin de bu temel anlamdaki soruna köklü çözüm önerileri geliştirmeyi zorunlu hale getiriyordu.
Bu sorumluluk anlayışı içerisinde hareket eden Nevşehir Belediyesi, tüm dünyada 21. yüzyıla taşınan en önemli sorunlar arasında yerini alan, toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanan kadına ve çocuğa yönelik şiddet konusunda, toplumsal duyarlılığın artırılması ve problemlerin sona erdirilmesi amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde etkin çalışmalar başlattı.
Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Kadın Danışma Merkezi, kadınlar ve çocuklar için, her türlü psikolojik ve hukuksal desteği sağlamanın yanı sıra şehir merkezi başta olmak üzere belde ve ilçelerde Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ile işbirliği içerisinde çok sayıda eğitimler ve seminer programları organizasyonu gerçekleştirdi.
Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edilmiştir. Bu tarihte Nevşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği içerisinde ilki düzenlenen bir program hazırlanarak, Kadın Danışma Merkezi olarak seminer verildi.
Eğitim ve seminerlerle duyarlılık arttırılıyor
Birleşmiş Milletler UNICEFin Çocuk Dostu Şehirler Programı kapsamında, çocukların haklarını uygulamaya kendini adamış şehir veya daha genel olarak yerel yönetim sistemi olan Çocuk Dostu Şehirler programının 2016-2020 ülke programına dahil olan Nevşehir Belediyesinin çocuklara yönelik uygulamaya geçirdiği projeler ve çalışmalar, örnek belediye seçilerek, Ankarada düzenlenen bir fuarda yerini almıştır.
Hizmete kazandırıldığından bugüne kadar 810 danışana hizmet veren Kadın Danışma Merkezi, 2017 yılı başından itibaren 96 kadına ve 89 çocuk olmak üzere 165 danışana, 674 seans psikolojik destek hizmet verdi. Hukuksal anlamda da 10 kadına da destek sağlandı.
Nevşehir İl Müftülüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde; şehir merkezindeki 28 Kuran-i Bilimler merkezlerinde eğitim gören öğrencilerine; Toplumsal Cinsiyet, Şiddet ve Türleri, Aile içi İletişim, Çocuk İstismarı ve Şiddet Karşısında başvurulacak yerler hakkında seminerlerle 528 kadına ulaşıldı ve 2458 kişiye de eğitim verildi.
Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan merkez ortaöğretim ve liselerde de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Şiddet ve Türleri, Sınav kaygısı, Aile içi İletişim konularında bilgilendirme ve semineler verilirken ilçelerdeki ortaöğretim ve lise öğrenci/velileri için de çalışmalara devam edildi.
Kadın Danışma Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günlerinde merkez olarak çeşitli faaliyetler gerçekleştirmede ya da ortak olma aşamasında üzerine düşen duyarlılığı yerine getirdi.
Nevşehir Belediyesi olarak, yapılan her işte en iyiyi, en güzel şekilde ve en hızlı zaman içerisinde yerine getirmek politikası çerçevesinde, vatandaşlarımızın huzur ve refahı adına ne gerekiyorsa yerine getirilmekte. Bu bağlamda gerekli olan her türlü kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması adına işbirliği içerisinde çalışmalarda aralıksız devam ediyor.