Doğu Karadeniz Bölgesindeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk yarısında 701 milyon 145 bin 829 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi
Doğu Karadeniz Bölgesindeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk yarısında 701 milyon 145 bin 829 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) edinilen bilgilere göre, ihracatın iller bazında dağılımında Trabzon ihracatında yüzde 6,9, Rize ihracatında yüzde 4 ve Artvin ihracatında yüzde 11 oranında düşüşler yaşanırken, Gümüşhane ihracatında ise yaklaşık yüzde 100 oranında bir artış yaşandığı bildirildi. Bölge ihracatında görülen düşüşün bir önceki sezona göre ihraç fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak fındık ihracatındaki düşüşten kaynaklandığı, fındık hariç tutulduğunda bölge ihracatında yüzde 25,5 oranında bir artış yaşandığı kaydedildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon ihracatındaki düşüşte en önemli unsurun fındık ihraç fiyatlarında bir önceki sezona oranla yaşanan fiyat düşüşlerine bağlı fındık ihracatındaki düşüşten kaynaklandığını belirterek, Trabzon ihracatın da fındık ihracatı dışında diğer sektörlerin toplam ihracatında yüzde 24 oranında bir artış yaşandığını söyledi. Gürdoğan, 6 aylık verilerde fındık ihracatında sağlanan dövizde yüzde 14 oranında düşüş yaşanmasına rağmen miktar bazında yüzde 2 oranında artış olduğunu ifade etti.
Rize ihracatındaki düşüşün ise madencilik ürünleri ihraç sevkiyatlarının bir önceki yıla oranla düşmesinden kaynaklandığını vurgulayan Gürdoğan, Artvin ili ihracatımızdaki düşüşte ise en önemli etken bir önceki yıla oranla Gürcistana gerçekleştirilen inşaat malzemeleri ürünleri sevkiyatındaki azalmadan kaynaklanmaktadır. Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise ilden bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, metal fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta da önemli artışa neden olmuştur. Bölge illerinde diğer sektörlerde yaşanmakta olan ihracat artışları ile Rusya Federasyonuna ihracatımızda yaşanan yüksek oranlı artışlar, önümüzdeki dönemde bölge ihracatına da artış olarak yansıyacağı öngörülmektedir dedi.
2017 ilk yarısında 101 farklı ülkeye ihracat yapıldı
Doğu Karadeniz Bölgesinden 2017 ilk yarısında 101 farklı ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk altı ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranındaki düşüşle 425 milyon 834 bin 592 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 41 oranındaki artışla 120 milyon 110 bin 447 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 18,5 artışla 68 milyon 303 bin 851 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2017 ilk yarısında 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Gürcistan olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden; Rusya Federasyonuna ihracatımızda yüzde 143 gibi yüksek oranlı bir artış yaşanırken, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta kısmı düşüşler görülmekte, buna mukabil Çine yapılan ihracatta yüzde 21, Güney Koreye yapılan ihracatta yüzde 330, Suudi Arabistana yapılan ihracatta yüzde 250, İrana yapılan ihracatta yüzde 117, Katara yapılan ihracatta yüzde 100 ve Hindistana yapılan ihracatta ise yüzde 128 gibi yüksek oranlı ihracat artışları yaşanmıştır şeklinde konuştu.
Tekrar yükseliş trendine gireceğine inanmaktayız
Toplam bölge ihracatında birim ihraç fiyatlarında bir önceki yıla oranla yaşanan düşüşe bağlı görülmekte olan düşüş trendinin önümüzdeki dönemde fındık dışındaki sektörlerde yaşanan yüksek oranlı artışlara bağlı olarak tekrar yükseliş trendine gireceğine inanmaktayız diyen Gürdoğan, Rusya ile normalleşen ilişkilerimiz yanında özellikle sınır kapılarında ihracatçılarımızın yaşadığı sorunlar ve hazine garantili kredi garanti fonundan ihracatçımızın kullanmayı talep ettiği kredilerdeki süreçlerin hızlandırılması gereksiz bürokrasinin azaltılması, Türk Lirası kredi taleplerinde 4 ayı bulan bekleme sürelerinin kısaltılması, transit geçiş güzergahındaki Gürcistan ve Rusya Federasyonu geçişlerinde sürücülerimizin yaşadığı sorunların çöme kavuşturulması halinde bölge ihracatımızda çok daha yüksek oranlı artışlar yaşanacaktır. Çünkü özellikle son yıllarda bölge ihracatçılarımız takdire şayan bir cesaret ve özveri ile ihraç pazarlarını çeşitlendirerek, yakın komşu ülke pazarlarından Uzakdoğu, Afrika ve Orta Doğu pazarlarına yönelik önemli açılım sağlamıştır. Özellikle bölgemizde sanayileşmenin ve ihracata yönelik yüksek katma değer ihtiva eden orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde bölgenin üssü olacak sürekli savuna geldiğimiz Trabzon ilimizde bir endüstri bölgesinin kurulması yönünde gerekli olan yasaların ve düzenlemelerin yapılarak kanunlaşması bölge ihracatımız açısından büyük bir kazanımdır. Trabzon ilimizde oluşturulacak yatırım adasında kurulacak olan Endüstri Bölgesi tüm Bölge illerine hitap edeceği için, bölgemizi Avrasya ve Orta Asya bölgesinin teknolojik üssü haline getireceğinden dolayı bölge illeri kalkınmasına büyük katkı sağlayacak, bölge ihracatını 2023 yılı hedeflerine ulaştırmada büyük işlev görecektir ifadelerini kullandı.