Prof. Dr. Faruk Şen: "Türkiye-AB ilişkilerinde yepyeni bir dönem başlayabilir"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
28 Eyl 2018 / Cum 16:21
2 dk okuma / 72 Kez Okundu
| | |

TAVAK Başkanı Prof

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, 1 Ekim Pazartesi gününden itibaren Türkiye-Almanya ve Türkiye-AB ilişkilerinde yepyeni bir dönem başlayabileceğini açıkladı.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti üzerinde değerlendirme yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, 1 Ekim Pazartesi gününden itibaren Türkiye-Almanya ve Türkiye-AB ilişkilerinde yepyeni bir dönem başlayabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Şen, "Bu önemli ziyaretten sonra Angela Merkel, Gümrük Birliği’nin yenilenmesine yönelik getirdiği kotayı kaldırır, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları’nın gelişmediği için 70 milyar euronun durdurulma kararını önleyebilir. Bugün yapılacak basın toplantısından sonra yeni bir dönem başlayabilir" dedi.

"Almanya, Türkiye için yeni bir perspektif açma hazırlığı içinde"
TAVAK Başkanı, "Almanya, 144,6 milyar euroluk AB bütçesinin yüzde 39’unu öderken, Türkiye için yeni bir perspektif açma hazırlığı içinde. Schengen vizesi konusunda olumlu yaklaşmayan Almanya diğer konularda özellikle ekonomik yardım ve ekonomik ve finansal yatırımlar konusunda Türkiye’nin canlanmasını istiyor. Ayrıca Suriye’nin yeniden inşası için ön görülen ve Almanya’nın denetiminde toplanan 70 milyar euroluk inşaat sektörü parasından da Türkiye’nin büyük ölçüde pay almasını istiyor" ifadelerini kullandı.

"Almanya, Türkiye’deki 52 Alman mahkumun serbest bırakılmasını istiyor"
Almanya’nın Türkiye’den insan hakları ve demokrasi konusunda yeni adımlar atması, Türkiye’deki ceza evlerinde bulunan 52 Alman mahkumun ve bunların büyük bir çoğunluğu kaydeden Prof. Dr. Faruk Şen, bu Türk kökenli Almanların mümkün olduğu kadar çabuk mahkemelerinin bitirilerek mümkünse serbest bırakılması konusunda istekleri olduğunu vurgulayarak, "Her ne kadar Almanya’da muhalefet partileri Türkiye-Almanya ilişkilerinin iyileştirilmemesi konusunda her türlü yaptırımı yaparken, Angela Merkel ekonomik çıkarları açısından ve özellikle Ortadoğu’da Türkiye ile birlikte daha aktif olabilmek için, Türkiye’ye yaklaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Türk-Alman ilişkilerinin normalleşmesini istiyor"
Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in Türkiye’yi çok iyi tanıyan bir kişi olarak, Türk-Alman ilişkilerinin normalleşmesini istediğinin altını çizen Prof. Dr. Faruk Şen, "Bu açıdan Almanya’da yaşamını sürdüren 3 milyon 200 bin Türk kökenli göçmenlerde çok önemli yer tutuyorlar. Türkiye’nin Almanya’dan isteyecekleri arasında Almanya’da daha aktif bir Türkofobi’ye karşı mücadele olmalı. İslamofobi’nin tamamıyla yerini Türkofobi’ye bıraktığı bugünlerde Almanya’da Türk düşmanlığı büyük boyutlara varmış bulunmakta ve bu ülkede yaşayan insanlarımız büyük sıkıntılar çekmektedirler" şeklinde konuştu.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.