Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, yaklaşan Piskoposlar Toplantısında kadınların da oy kullanmasına izin vererek tarihi bir reforma imza attı.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Katolik kilisesinde tarihi bir reforma imza attı. Papa, yaklaşan Piskoposlar Toplantısında kadınların da oy kullanmasına karar verdi. Söz konusu adım ile kadınlara karar alma aşamalarında daha fazla sorumluluk verilmesi ve Katolik kilisesinde sıradan insanların daha fazla söz hakkına sahip olmasının amaçlandığı aktarıldı. Karardan önce toplantılarda sadece 2021 yılında Piskoposlar Meclisinde oy kullanma hakkına sahip müsteşarlık pozisyonuna atanan 1 kadın oy kullanabiliyordu. Karar ile Piskoposlar Meclisine piskopos olmayan 70 üye atanacak ve bunlarını yarısını kadınlar oluşturacak.
Piskoposlar Meclisinde sorumlu Kardinal Mario Grech yaptığı açıklamada, değişikliklerle birlikte ekim ayındaki toplantıda temsilcilerin yaklaşık yüzde 21inin piskopos olmayanlardan oluşacağını ve bu grubun yarısının kadın olacağını vurguladı.
Katolik kilisesini kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapmakla eleştiren Katolik kadın grupları, bu adımı kilisenin 2000 yıllık tarihinde önemli bir adım olarak nitelendirdi.
Katolik kilisesi, 1960dan bu yana dünyanın dört bir yanındaki piskoposlarını belirli konuları tartışmak üzere birkaç haftalığına Vatikana çağırıyor. Toplantıların sonunda, piskoposlar belirli önerileri oylayarak Papaya sunuyor ve tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu seneki toplantıların 4-29 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanıyor.
İlk kez 1 kadın oy kullanma hakkına kavuşmuştu
Piskoposlar Meclisinde oy kullanma hakkına sahip müsteşarlık pozisyonuna 2021de ilk kez bir kadın olan Fransız rahibe Nathalie Becquart atanmıştı. Becquart, 1965te kurulan Piskoposlar Meclisinde oy kullanma hakkına sahip ilk kadın olmuştu.