Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin, Bu anlaşma her iki taraf içinde 8 Aralık itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla bitlikte BMye tescilini yapacağız. Hem anlaşma hakkında bilgi veriyoruz, hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımızı BMye tescil ettiriyoruz. Şu anda sondaj faaliyetlerimizin bir kısmını da kıta sahanlığımız içinde gerçekleştiriyoruz dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hırtavistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Grliç Radman ile Bakanlık binasında bulunan Fatin Rüştü Zorlu salonunda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde her iki ülke temsilcileri heyetlerarası ve ikili bazda görüşmeler gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmelere ilişkin Radmanın Dışişleri Bakanı olarak Türkiyeye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğini bildirdi. Çavuoğlu, konuk bakana yeni görevinde başarılar dileyerek, Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin kendi dönemde daha da güçleneceğine inanıyorum. Dışişleri Bakanları olarak bunun için birlikte çalışma azmi ve kararlılığımız var. En son Hırvatistandan Dışişlerine yapılan resmi ziyaret 5 yıl önce gerçekleşti. Biz bunun daha sık gerçekleşmesi konusunda karar aldık ve 2020 içinde Hırvatistana bir ziyaret gerçekleştireceğim. Hırvatistan ile sınır komşusu değiliz ama tarihi ve kültürel güçlü bağlarımız var. Aynı zamanda iki dost ve müttefik ülkeyiz, siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeyde. Ekonomik ilişkilerimiz dahil hangi alanlarda adım atabiliriz onları konuştuk. Hırvatistanın AB dönem başkanlığı üstlenirken bu ziyaretin gerçekleşmesi çok önemlidir. Bugün Türkiye ve AB ilişkilerindeki zorlukların farkındayız. Bir dönem başkanlığının radikal bir şekilde her şeyi değiştirmeyeceğinin de fakındayız. Hırvatistanın dönem başkanlığında Türkiyeye yönelik bir çifte standart olmaz ve ön yargı da olmaz. Hırvatistan, Türkiyenin AB üyeliğini her platformda desteklemiştir. Bölgesel konularda Hırvatistanla ortak düşünüyoruz. Balkanlar ve Günay doğu Avrupa konusunda elbette Hırvatistan, AB üyesi olarak Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda ABnin konumunu bir yerde savunmaya çalışacaktır. Ama Hırvatistanın bu konularda objektif ve duruş sergileyeceğini biliyoruz. Türkiye, Bosna Hersek ve Hırvatistan üçlü liderler zirvesini hayata geçirmek istiyoruz. Türkiyenin hem Yunanistan ile hem de komşu ülkelerle işbirliği yapabileceği ve Kıbrıs etrafındaki zenginlikler konusunda Türk tarafı ve Rum tarafına eşit paylaşıma dayalı mutabakatı desteklediğini anlatmaya çalıştım diye konuştu.
Ben sizi kıskanıyorum
Hırvatistan Dış ve Avrupa Bakanı Radman ise Çavuşoğluna dönerek, Ben sizi kıskanıyorum siz çok önemli bir yerdesiniz çok saygın bir devleti temsil ediyorsunuz. Bu benim ilk kez Ankaraya gelişim. Her ne kadar diğer ülkelerde görüşsek bile ikili görüşmeler oldukça önemlidir. Sizi Hırvatistana davet ediyorum. Her iki ülke olarak oldukça güzel ve ortak bir tarihimiz var. Türkiye ve Hırvatistanın dostluğu zor zamanlarda ihdas edildi. Bu siyasi ilişkilerden çok memnunuz ve 91 den bu yana devam etmektedir. 1 Milyar Dolara varan yatırımlar karşılıklı gelebilir. Türkiye çok önemli bir faktördür. Hırvatistan için stratejik partnerdir. Avrupa ve dünya büyük problemlerle karşı karşıyadır. Türkiye göç konusunda ve teröre karşı çok başarılı bir mücadele vermektedir. Hırvatistan batı balkanlarda çok önemli bir rol üstlenmektedir. 3lü zirve konusunda fikir teatisinde bulunduk. Ya denizde ya Zagrebde görüşelim.
AB yeter ki ön yargıları ve çifte standardı bıraksın
Her iki bakan görüşmelere ilişkin konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun yeni Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmesine dair Türkiye ve AB arasından yeni bir sürecin başladığına işaret olup olmadığına yönelik sorulan soruya, Yeni komisyonla beraber Türkiye, AB ilişkilerinin daha sağlıklı ilerlemesini bekliyoruz. Geçtiğimiz dönemde bazı sıkıntılar olmadı değil. Özellikle üst düzey temaslar önemlidir. Dışişleri Bakanlar konseyi toplantısının aldığı bir kararın geçerliği olmadığını sahada örüyoruz. Böyle bir kararın geçerli olmayacağını söylemiştik. Üst düzey temaslarımız AB ile devam ediyor. Birçok alanda birlikte çalışmak zorundayız. Sadece üyelik meselesi değil ve işbirliği devam ettirmek istiyoruz, temaslarımız önemli. Avrupanın, Avrupa haklarıyla karşı karşıya karşıya kaldığı sınamalara baktığınız zaman, ne AB tek başına ne de Avrupa konseyi ve diğer bölgesel örgütlerin tek başına çözeceği sorunlar değil. Bu neyi gerektiriyor birlikte çalışmayı ve birlikte çalışma kültürünü gerektiriyor. Yeter ki Avrupa Birliği ön yargılardan ve çifte standartlardan uzak bu diyaloğu devam ettirmesidir görüşünde bulundu.
Bu anlaşma her iki taraf için de yürürlüğe girdi
Libya ile imzalanan mutabakat zaptına ve Yunanistanın Türkiyeyi BMye şikayet etmesine yönelik belirtilen soruya Çavuşoğlu, Bu anlaşma her iki taraf içinde 8 Aralık itibariyle yürürlüğe girmiştir. Libyada başkanlık konseyi tarafından onaylandı bizde de meclis tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla bitlikte BMye tescilini yapacağız. Hem anlaşma hakkında bilgi veriyoruz, hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımız da BMye tescil ettiriyoruz. Şu anda sondaj faaliyetlerimiz bir kısmını da kıta sahanlığımız içinde gerçekleştiriyoruz. Yunanistanın burada kullandığı argümanlar geçersiz olduğunu zaten daha önce söyledik bizim iki egemen ülke olarak imzalanan mutabakat zaptı uluslararası zapta uygun şekilde yapılmıştır şeklinde cevap verdi.