AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkmasının ekonomik engellerin kaldırılmasına bağlı olduğunu söyledi
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkmasının ekonomik engellerin kaldırılmasına bağlı olduğunu söyledi.
Ziya Altunyaldız, Rusya Parlamenter heyetini kabul etti.
Aynı zamanda Türkiye-Rusya Dostluk Grubu Başkan Vekili olan Altunyaldızın Rusya Devlet Duması Güvenlik ve Yolsuzluk Komisyonu Başkan V. Alexey Vibornov ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Entegrasyon Komisyonu Başkan V. Umakhan Umakhanovu kabulünde iki ülke arasında ticari, ekonomik, enerji ve terörle mücadele alanlarında işbirliği öne çıkan konular oldu.
Başkanlarımızın ilişkilerimizi getirdiği noktayı daha ileriye taşımak bize düşüyor
Türkiye ve Rusyanın ekonomilerinin yanında halklarıyla da birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu ifade eden Altunyaldız, Siyasi ilişkilerimizde son dönemde iyi bir ivme yakaladık. Başta liderlerimiz olmak üzere tüm düzeylerde yakın bir diyalog ortamı var. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler gayet olumlu bir mecrada ilerliyor. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere tüm düzeylerde yakın bir diyalog mevcut. Bu yıl liderlerimiz sekizinci kez yüz yüze görüştüler. Oluşan bu olumlu atmosferin parlamentolar arası ilişkilere de yansımasını istiyoruz. Liderlerimizin ilişkilerimizi getirdiği noktayı daha ileriye taşımak biz milletvekillerine düşüyor dedi.
Ticaret hacmimizin 100 milyar dolar seviyesine çıkması ekonomik engellerin kaldırılmasına bağlı
Siyasi ilişkilerdeki gidişatın ekonomik ilişkilerimize yansımasıyla ticaretimizin 2017 yılının ilk 10 ayında yüzde 30 arttığını ifade eden Altunyaldız, bu alanda daha atılacak çok adım olduğunu belirtti. Altunyaldız, Özellikle ikili ticaret hacmini 100 milyar dolar hedefine çıkarmak istiyorsak ekonomik alanda halen süren kısıtlayıcı tedbirlerin tamamen kaldırılması ve vize muafiyetinin yeniden tesis edilmesi gerekiyor şeklinde konuştu.
Enerji alanındaki işbirliğinin ikili ilişkileri ileri boyutlara taşımada öncü bir rol üstlendiğini söyleyen Altunyaldız, bu noktada TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin ve Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin önemine vurgu yaptı. Her iki projenin de öncelikle ülkemizin sonrasında da bölgemizin enerji arz güvenliği bakımından önemine değinen Altunyaldız, enerjinin dünya barışını sağlamada en önemli aktör olduğunu ifade etti.
Küresel terörle mücadelenin tek yolu küresel işbirliğidir
Terörün artık bölgesel olmaktan ziyade küresel tehdit haline geldiğini belirten Altunyaldız, İlişkilerimiz çok farklı sınamalardan da geçti. Suriye krizi, uçak hadisesi ve ortak kaybımız Büyükelçi Karlova düzenlenen suikast bu sınamalardan bazılarıydı. Çok şükür bunları sağduyuyla aştık. İlişkilerimizin bu süreçlerden güçlenerek çıktığına inanıyorum. Dış politikada da yakın temasımız ve işbirliğimiz var. Ülkelerimiz arasındaki yakın işbirliği sayesinde Suriye meselesinde kayda değer ilerleme sağladık. Astanadaki ortak çabalarımız neticesinde Suriyede sahada şiddeti önemli ölçüde azalttık dedi.
Türkiyenin, Suriye ve Iraktaki durumun bir sonucu olarak karşı karşıya kaldığı DEAŞ, El Kaide ve yabancı terörist gruplar kaynaklı tehdide karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Altunyaldız, terörle mücadelenin kapsamlı bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi, tüm terör örgütleriyle aynı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Altunyaldız, Bir terör örgütünün, başka bir terör örgütüyle mücadele ettiği iddiasında bulunması, onun terör eylemlerini meşrulaştıramaz. Dolayısıyla PYD/YPGnin PKKdan ayrı değerlendirilerek bu örgütlerle işbirliğine gidilmesi, kabul edilemez bir durumdur. PKK terör örgütünün propaganda yapmasına, mensup kazanmasına ve finansman sağlamasına izin vermemesini Rusyadan bekliyoruz. Ayrıca, Moskovadaki Rojova Temsilciliğinin faaliyetlerine kültürel faaliyetler kapsamında dahi izin verilmemesini umuyoruz. İfadelerini kullandı.