Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Bugün darbeciler bağımsız Türk mahkemeleri karşısında hesap vermektedir
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Bugün darbeciler bağımsız Türk mahkemeleri karşısında hesap vermektedir. Ay yıldızlı bayrağından başka, Türk bayrağından başka, İstiklal Marşından başka, Anayasadan başka, hukuk ve vicdandan başka hiçbir yere kendisini, vesayetini teslim etmemiş, bir dolara ruhunu Pensilvanyaya vermemiş Türk yargı mensuplarına söz söylemeye kimsenin hakkı yoktur" dedi.
TBMM Genel Kurulunda 2018 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2016 Kesin hesap kanun tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşüldü.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yaptığı konuşmada Kudüse yapılan hukuk insanlık dışı müdahaleyi kınadığını belirterek, "Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi, bağımsız Filistin Devletinin başkenti oluncaya kadar hiçbir şekilde bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Hükümetleri döneminde hak arama yollarının açık olduğunu belirten Bakan Gül, OHAL kararlarına ilişkin yargı yolunun açılmasının önemli bir reform olduğunu ifade etti. Gül, "Demokratik meşruiyet anlamında bir yargı üst bürokrasisi olan Hakimler ve Savcılar Kurulu milletin iradeleriyle seçilmiş organların seçimine bırakılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisini millet seçiyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesinin gerçekleşmesi anlamında çok önemli bir değişikliktir" şeklinde konuştu.
Türkiyede yargının olağan mecrasına gireceğini söyleyen Gül, 15 Temmuzdan sonra darbecilerin yargılandığı bir yargı olduğunu ifade etti. Gül, "Bugün darbeciler bağımsız Türk mahkemeleri karşısında hesap vermektedir. Ay yıldızlı bayrağından başka, Türk bayrağından başka, İstiklal Marşından başka, Anayasadan başka, hukuk ve vicdandan başka hiçbir yere kendisini, vesayetini teslim etmemiş, bir dolara ruhunu Pensilvanyaya vermemiş Türk yargı mensuplarına söz söylemeye kimsenin hakkı yoktur. Cübbelerini ait oldukları ülke ve terör örgütlerine bağlılıkları gizlemek için kullanan terör mensupları yargıdan silinip atılmıştır. 17-25 Arallık yargı darbesiyle seçilmiş hükümete, millete, demokratik rejime karşı darbe yapmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalmıştır. Yargıyı araçsallaştırarak sağlayamadıklarını 15 Temmuzda kanlı, hain darbe girişimiyle elde etme hevesleri kursaklarında kalmıştır. O gece Sayın Cumhurbaşkanımızın yüreklerde tutuşturduğu cesaret ateşi, milletimizi sokaklara, meydanlara dökmüş, darbeci güruhu kendi sefaletlerinde boğmuştur" dedi.
Kanlı darbe girişimini püskürtülmesinde askerin yargı mensuplarının, polisin katkıları olduğunu belirten Gül, yargı mensuplarının ve adliye çalışanlarının demokrasi nöbetlerinin yargılamalar bitene kadar devam edeceğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de, sıfır atık projesi ile ilgili bilgi vererek, "Sıfır Atık Projesi neticesinde, atıkları kaynağında önce ayrıştırıyoruz, sonra da en son kalan, organik olarak ortaya çıkan malzemeyi de gübre hâline getiriyoruz, dışarıya sıfır atık olarak çıkıyor. Bunu gelecek sene Ankara bünyesinde bütün kamu kuruluşlarında ve topluca yaşanılan yerlerde uygulamaya başlayacağız, sonra Türkiyeye yaygınlaştıracağız. Bakın, birkaç ay içerisinde, beş ay kadar bir süre içerisinde Bakanlığımızda başlatmış olduğumuz bu çalışma neticesinde tam 58 ton kâğıt, 14 ton plastik, 3 ton cam, 1,5 ton metal topladık. Arkadaşlarımızın yaptığı hesaba göre, topladığımız kâğıtlardan ve mâni olduğumuz bu israf neticesinde tam 980 ağacı kurtarmış olduk" ifadelerini kullandı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılan projelerinden bahseden Özhaseki, "Oralarda 70 bine yakın hasarlı ev vardı. Bunun nasıl olduğu hususunu çok tartıştık, o yüzden oraya hiç girmiyorum ben. Yalnız, ben işin yapım tarafındayım şimdi. 26 bin civarında kullanılamaz ev var. O evlerin hepsine başladık ve yapıyoruz. Bu noktada, anlaşma oranlarımız Şırnakta yüzde 93, Silopide yüzde 92, İdilde yüzde 76, Cizrede yüzde 75, Hakkâri ve Yüksekovada yüzde 51, Mardinde de yüzde 66. Niye bazıları düşük? Vatandaş -özellikle Yüksekovada- diyor ki: Ben evimi tamir eder otururum. Sen bana paramı ver. Biz de Burası dayanıksız, sağlam gözüktüğüne bakma ne olur, yıkılır; gel sana temiz ev verelim diye çabalıyoruz. Arkadaşlar, şu İdilde devam eden inşaatlarımızın son hâli. İdilde ayrıca tek katlı evler vardı, vatandaş tek katlı evler istediği için 350 civarında da şu evlerden yapıldı, bahçeli. Bu evleri veriyoruz" şeklinde konuştu.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gelişmekte olan ülkelerin yanında gelişmiş ülkelerde de hissedilebilir şekilde bir toparlanma gerçekleşmeye başladığını belirterek, "Ekonomik iyileşmenin süreklilik kazanma eğilimine girmesi uygulanan mevcut politikaların da gözden geçirilmesine yol açtı. Nitekim, başta FED olmak üzere, bugüne kadar genişlemeci para politikaları izleyen merkez bankaları da mevcut politikalarını gözden geçirdiler ve geçirmekteler. Bunun sonucunda da, kriz sonrasında uygulanan politikalardan çıkış stratejilerini hayata geçirmeye başladılar. Ekonomik ve finansal gelişmeler açısından girdiğimiz bu evre, teknolojik değişim ve dönüşüm hızını önceki dönemden farklılaştırmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri üretimin her alanına çok daha yoğun bir şekilde nüfuz etmektedir. Yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim alanındaki hızlı teknolojik ilerlemeler bilginin paylaşılmasında ve etkin şekilde kullanılmasında yeni bir çığır açmıştır" diye konuştu.
Türkiyenin 2010-2015 yıllarında ortalama yüzde 7,4 oranında büyüdüğünü söyleyen Bakan Elvan, "Tek başına bu performans bile ülke olarak, hükümet olarak ödevimizi başarıyla yaptığımızı göstermektedir. Keşke 2016 yılı 7,4lük ortalamayı daha da yukarıya taşıdığımız bir yıl olsaydı ama malumunuz, hain darbe girişiminin etkisiyle 27 çeyreklik büyümemiz sekteye uğradı ve yılı yüzde 3,2lik bir büyümeyle kapattık. Bu yılki büyüme performansımız ise gerçekten göz kamaştırıcı. 2017 yılı üçüncü çeyrek büyüme hızımız yüzde 1,1le gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en yükseği olarak gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte sanayi ve hizmetler sektörü katma değerlerinde önemli artışlar kaydedilmiştir. Sanayi sektörü yüzde 14,8; hizmetler sektörü yüzde 12,3le gerçekten büyümemize önemli katkı sağlamışlardır. Harcama yönüyle bakıldığında ise yatırımlardaki artışın özel tüketimin üzerinde olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. İlk dokuz ay gelişmelerine baktığımızda ise yüzde 7,4lük bir büyümeyi yakaladığımızı görüyoruz. Burada yatırım, tüketim ve net ihracatın büyümeye hem pozitif hem de dengeli bir katkı verdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.