Op. Dr. Numan Bayazıt, tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının önemini ve başarılı bir gebelik için ideal koşulları anlattı. Yumurta sayısının azlığına rağmen gebelik şansını artırmanın yollarını paylaştı.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının neden bu kadar önemli olduğuna dair detaylı bilgiler verdi. Dr. Bayazıt, insan yumurtasının sağlıklı bir gebelik oluşturma olasılığının oldukça düşük olduğunu ve bu nedenle tüp bebek tedavilerinde yumurta sayısının arttırılmasının büyük bir avantaj sağladığını belirtti.
Bir kadının yaşamı boyunca ortalama 400 kez yumurtladığını, ancak her yumurtlamada gebelik şansının genç yaşlarda bile %25’i geçmediğini vurgulayan Dr. Bayazıt, özellikle 40 yaşından sonra bu oranın %5’in altına düştüğünü söyledi. Ayrıca, her yumurtanın genetik olarak normal yapıda olmadığını ve yaş ilerledikçe bu oranın daha da düştüğünü ifade etti. Örneğin, 35 yaşında bir kadından alınan her 10 yumurtanın 6-7 tanesi genetik olarak normalken, bu sayı 40 yaşında 5’in altına düşüyor.
Tüp bebek tedavisinde, adet başından itibaren yapılan iğnelerle foliküller (içinde yumurta barındıran sıvı kesecikleri) takip ediliyor. Ancak her folikülden yumurta elde edilemeyebilir ve elde edilen yumurtaların da hepsi olgun ya da döllenebilir olmayabilir. Döllenen yumurtaların da hepsi kaliteli embriyolar oluşturmaz. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde ideal yumurta sayısının 12-13 olduğunu belirten Dr. Bayazıt, az sayıda yumurtası olan kadınların da umutlarını kaybetmemeleri gerektiğini, çünkü bir gebeliğin sadece 1 kaliteli yumurtayla gerçekleşebileceğini vurguladı. Özellikle 43 yaşından itibaren yumurtaların kalitesi ve genetik yapısında bozulmalar olduğuna dikkat çekerek, yumurta sayısını arttırarak gebelik olasılığını artırmak için havuz sistemi gibi stratejilerin kullanılabileceğini belirtti.