Temizlikte Devrim: Etkili Toz Alma Taktikleri

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Temizlikte Devrim: Etkili Toz Alma Taktikleri
#Sağlık | Haber Merkezi
14 Nis 2025 / Pzt 21:02
2 dk okuma / 72 Kez Okundu
| | |

Evde sık sık toz oluşuyorsa doğru yöntemleri kullanmıyor olabilirsiniz. İşte ev temizliğinde toz almanın püf noktaları ve dikkat edilmesi gereken detaylar.

TOZ ALMANIN EN ÖNEMLİ KURALI: SIRALAMA

Evdeki tozlanma birçok kişinin ortak şikayeti. “Bu ev neden bu kadar tozlanıyor?” diye düşünüyorsanız, doğru yöntemlerle temizlik yapmıyor olabilirsiniz. Toz alma işlemine her zaman yukarıdan aşağıya doğru başlamalısınız. Üst raflardan ya da dolap üstlerinden başlayan temizlik, aşağıya dökülen tozun en son aşamada tamamen ortadan kaldırılmasını sağlar. Ayrıca köşelerden daire çizerek merkeze ilerlemek, yüzeyde toz kalmamasını sağlar.

HANGİ MALZEMELERLE TOZ ALINIR?

toz nasıl alınır?” sorusunun cevabı kullandığınız malzemede gizlidir. Kuru bez ile yapılan temizlik genellikle tozu etrafa dağıtır. Bu yüzden mikrofiber bezle temizlik yapmak en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca kıvrımlı yerler için yumuşak uçlu diş fırçası veya elektrik süpürgesinin toz alma ucu kullanışlı olabilir. Jaluzi, perde ve süpürgelik gibi detaylı alanlar için toz püskülü tercih edebilirsiniz.

TOZ BEZİNİ ISLATIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Nemli bezle temizlik yapmak isteyenler için önerimiz, bir litre suya yarım kapak ahşap temizleyici eklemek. Bu yöntemle özellikle ahşap yüzeylerde hem hijyen sağlanır hem de yüzeye zarar verilmez. Ancak sirke gibi güçlü asitler, ahşap yüzeylerde aşındırıcı etki gösterebilir. İlk kez kullanılacak temizlik ürünleri küçük bir alanda denenmelidir.

TAVAN VE DUVARLAR UNUTULMAMALI

Ev temizliğinde genellikle ihmal edilen alanlardan biri tavan ve duvarlardır. Ancak özellikle rüzgarlı günlerde dışarıdan gelen tozlar bu yüzeylerde birikebilir. Elektrik süpürgesinin toz alma ucu burada hayat kurtarır. Sandalyelerin altı, pencere kenarları, petekler ve stor perdeler de tozdan arındırılmalıdır.

EV BİTKİLERİNİ TEMİZLEMEYİ ATLAMAYIN

Görünüm açısından hoş olan iç mekan bitkileri de zamanla toz tutar. Bu durum hem bitkinin fotosentezini etkileyebilir hem de görünümünü matlaştırabilir. İri yapraklı bitkileri yumuşak ve kuru bir bezle silmek hem bitkinin sağlığını korur hem de evin tozsuz kalmasına yardımcı olur.

TOZ NEDEN OLUŞUR VE SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLER?

Evdeki tozun büyük bölümü; kumaş lifleri, cilt döküntüleri, polen, evcil hayvan tüyleri ve dışarıdan gelen kir parçacıklarından oluşur. Aynı zamanda bazı kimyasal kalıntılar da tozun içinde bulunabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyonlara, solunum sorunlarına ve uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle alerji ve toz arasında doğrudan bir ilişki olduğu unutulmamalıdır.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.