Yeni bir araştırma, yapay tatlandırıcı sukralozun beyindeki iştah merkezlerini etkileyerek açlığı artırabileceğini ve özellikle obez bireylerde daha belirgin sonuçlar doğurabileceğini ortaya koydu.
YAPAY TATLANDIRICI SUKRALOZ BEYİNDE AÇLIĞI TETİKLİYOR
Güney California Üniversitesi'nden bilim insanları, düşük kalorili bir yapay tatlandırıcı olan sukralozun, beyindeki hipotalamus bölgesinde aktiviteyi artırdığını ve bu durumun iştahı tetikleyebileceğini ortaya koydu. MRI taramaları, kan örnekleri ve açlık anketleriyle desteklenen bu çalışma, özellikle kilo yönetimi açısından önemli bulgular içeriyor.
SU İLE KIYASLANDI, BEYİNDE TEPKİ FARKI GÖZLENDİ
75 gönüllü katılımcının yer aldığı araştırmada, bireyler üç farklı içecek tüketti: yalnızca su, şekerli içecek ve sukraloz içeren düşük kalorili içecek. Elde edilen sonuçlara göre, sukraloz tüketen bireylerin beynindeki açlık merkezleri daha fazla aktif hale geldi.
OBEZİTELİ BİREYLERDE DAHA FAZLA ETKİ
Uzmanlar, sukralozun beynin motivasyon ve karar verme merkezleri ile iştahı kontrol eden hipotalamus bölgesi arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturduğunu belirledi. Özellikle obeziteli bireylerde bu etkinin daha belirgin olduğu gözlendi.
TATLANDIRICI, ŞEKER GİBİ HORMON SALGILAMIYOR
Çalışma, sukralozun doğal şekerin yaptığı gibi iştah bastırıcı hormonların salınımını tetiklemediğini de ortaya koydu. Bu da, yapay tatlandırıcıların sağlıklı bir zayıflama aracı olmayabileceği anlamına geliyor.
BEYİN KALORİ BEKLİYOR, BULAMAYINCA DAHA FAZLASINI İSTİYOR
Araştırmanın başyazarı Dr. Kathleen Alanna Page, tatlandırıcıların beyin üzerinde uyumsuz etkiler yaratabileceğini ve kalori beklentisi karşılanmadığında beynin daha fazla tatlı isteyebileceğini ifade etti.