Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü nedeniyle halk sağlığı acil durumunun sürdüğünü duyurdu. Vakaların artışı ve yayılımı endişe verici.
DSÖ: MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDE VAKA SAYISI ARTIYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü salgınıyla ilgili yeni bir uyarı yaptı. DSÖ Genel Direktörü, artan vaka sayıları ve genişleyen coğrafi yayılım nedeniyle halk sağlığı acil durumu ilanının devam ettirilmesine karar verildiğini açıkladı.
DSÖ, salgını durdurmak için uluslararası iş birliği çağrısında bulunarak ülkeleri daha sıkı önlemler almaya davet etti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
DSÖ’ye göre, maymun çiçeği virüsü, Poxviridae adlı virüs ailesine ait bir virüsün neden olduğu hastalıktır. İlk olarak 1958 yılında Danimarka’da laboratuvar maymunlarında tespit edilen virüs, insanlarda ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüştür.
Başlangıçta yalnızca Batı ve Orta Afrika ülkelerinde görülen hastalık, zamanla diğer kıtalara yayılmıştır. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde de vakalar bildirilmiştir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalığın en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme ve ciltte kabarcık benzeri döküntüler yer alır. Bu semptomlar genellikle virüsle temas sonrası 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar.
BULAŞMA YOLLARI VE TEDAVİSİ
Virüs, enfekte kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, enfekte olmuş kişilerin kıyafetlerine veya eşyalarına temas da bulaşmaya neden olabilir.
Hastalığın belirli bir tedavisi bulunmamakla birlikte, destekleyici bakım ve bazı antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen bazı aşılar, maymun çiçeği virüsü için de etkili olabilmektedir.
HASTALIK ÖLDÜRÜCÜ MÜ?
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris’e göre, maymun çiçeği virüsü özellikle bağışıklığı zayıf bireyler ve çocuklar için daha tehlikelidir. Orta Afrika alt tipi vakalarda ölüm oranı %11’e kadar çıkmaktadır.
Vakaların büyük bir kısmı hafif semptomlarla atlatılsa da, bağışıklığı baskılanmış bireylerde hastalık ağır seyredebilir.