Masum grip, ölümle sonuçlanabilir

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Masum grip, ölümle sonuçlanabilir
#Sağlık | İHA
02 Şub 2025 / Paz 10:34
2 dk okuma / 1.434 Kez Okundu
| | |

Son zamanlarda başta grip olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananların sayısında artış olduğunun önemine değinen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, özellikle 50 yaş altındaki bireylerde, gebe kadınlarda ve kronik hastalıkları olanlarda daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Bursa’da grip vakalarında artış yaşanırken, Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, domuz gribi (H1N1) virüsü konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Mıstık, birçok hastanın iyileşme sürecinin uzadığını ve öksürük gibi şikayetlerin devam ettiğini belirterek, grip belirtileri görüldüğünde erken müdahalenin hayati önem taşıdığını söyledi.

DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!

2009 yılından beri dünyada yayılmaya devam eden H1N1 virüsünün, insan ve domuz gribi virüslerinin genetik alışverişi sonucu oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Mıstık, bu virüsün diğer grip türlerine kıyasla daha fazla zatürre yapma eğiliminde olduğunu vurguladı. Özellikle 50 yaş altındaki bireyler, hamileler ve kronik hastalığı olanlar için domuz gribinin daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

BULAŞ RİSKİ YÜKSEK

Hastalık, öksürük ve hapşırık yoluyla havada asılı kalan damlacıklarla bulaşabiliyor. Ayrıca virüs, kapı kolları ve musluk gibi yüzeylerde de bir süre yaşayabiliyor. Bu yüzden hasta kişilerin temas ettiği yüzeylere dokunduktan sonra ellerin yıkanması büyük önem taşıyor.

İLK 48 SAATTE TEDAVİ ŞART

Prof. Dr. Mıstık, grip tedavisinin virüsün bulaştığı ilk 48 saat içinde başlaması gerektiğini belirterek, "Erken müdahale ile semptomlar hafifletilebilir ancak hastalığın yol açabileceği komplikasyonlar önlenemez" dedi. Grip belirtileri olan kişilerin en kısa sürede doktora başvurması gerektiğini vurguladı.

AŞI VE HİJYEN ÖNLEMLERİ KORUYOR

Gribin yayılmasını önlemek için en etkili yöntemin aşı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mıstık, "Domuz gribi virüsünü de içeren dörtlü grip aşısı, her yıl grip mevsimi başında yapılmalıdır. Salgın devam ediyorsa kış sonunda veya ilkbahar başında ikinci doz aşı yapılması da faydalı olabilir" dedi. Ayrıca maske kullanımı, ellerin sık sık yıkanması ve kalabalık ortamlardan kaçınılmasının gribe karşı önemli korunma yöntemleri arasında yer aldığını belirtti.

Sağlık uzmanları, grip sezonunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak vatandaşları hijyen kurallarına uymaya ve grip belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaya davet etti.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.