Kulak temizleme çöpleri, işitme kayıplarına yol açabilir. Uzmanlar, kulağın kendi kendini temizlediğini ve dışarıdan yapılan müdahalelerin zarara yol açabileceğini vurguluyor. Kulak tıkanıklığına dikkat!
KULAK TEMİZLEME ÇÖPLERİ YARARDAN ÇOK ZARAR VERİYOR
Herkesin sıklıkla kullandığı kulak temizleme çöpleri, kulağınızı temizlediğinizi düşündürse de, aslında işitme kaybına yol açabilir. Uzmanlar, kulağın kendi kendini içeriden dışarıya doğru temizleyebildiğini ve dışarıdan yapılan müdahalelerin kulağı daha fazla tıkadığını belirtiyor. Kulak çöpleri, görsel olarak bir miktar kir alırken, aslında büyük kısmını kulak yoluna iterek, kulağı daha da tıkayabiliyor.
KULAK TEMİZLİĞİNE DAHA DİKKATLİ YAKLAŞIN
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, kulak temizliğine dair uyarılarda bulunarak, “Kulak, kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Pamuklu kulak çöpleri kulağa zarar verebilir ve kulak tıkanıklığına yol açabilir” dedi. Uzmanlar, kulak temizliği için kulak çöpleri yerine, profesyonel yardım almanın çok daha güvenli olduğunu vurguluyor.
KULAK ÇÖPLERİYLE YAPILAN MÜDAHALELERİN ZARARLARI
Kulak çöpleriyle yapılan müdahalelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Ocak, kulak yolunun kanaması, enfeksiyon riski ve kulak zarının delinmesi gibi ciddi komplikasyonlar yaşanabileceğini söyledi. Bu tür zararlar, kulak temizliği alışkanlıkları yüzünden işitme kaybına neden olabilir.
EN DOĞRU YÖNTEM: KULAK BURUN BOĞAZ UZMANINA DANIŞMAK
kulak tıkanıklığı, dolgunluk hissi veya rahatsızlık durumunda kulak burun boğaz uzmanına danışmanın en doğru çözüm olduğunu belirten uzmanlar, kulağın içine herhangi bir cisim sokmamayı öneriyor. Kulak çubuğu kullanımı yerine uzman kontrolü ile sağlıklı bir kulak temizliği yapılabilir.