Aort yırtılmalarının en büyük sebebinin kontrolsüz tansiyon olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, düzenli sağlık kontrollerinin hayat kurtardığını vurguladı.
KONTROLSÜZ TANSİYON, AORT YIRTILMASININ EN BÜYÜK NEDENİ
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, aort yırtılmalarının kalp damar cerrahisinin en acil durumlarından biri olduğunu belirtti. Özatik, “Aort yırtılmalarında büyük oranda sebep kontrolsüz tansiyondur” diyerek vatandaşlara düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları çağrısında bulundu.
AORT DAMARI: VÜCUDUN ANA KANALİZASYON SİSTEMİ
Aort damarı, kalpten çıkan ve beyin, kollar, akciğer, karaciğer, bağırsaklar ve bacaklar gibi hayati organlara kan taşıyan ana damardır. 2,5-3 santim çapında olan bu damar üç tabakadan oluşur. Herhangi bir yırtılma, bu yapının bütünlüğünü bozarak hayati riske neden olabilir.
AĞRILAR KALP KRİZİYLE KARIŞTIRILABİLİYOR
Prof. Dr. Özatik, aort yırtılması durumunda ciddi sırt ve göğüs ağrıları yaşanabileceğini ve bu ağrıların kalp kriziyle karıştırılabileceğini söyledi. Ancak aort yırtılmasında ağrı, dinlenme veya oksijenle geçmez; tansiyon ise ciddi şekilde yüksektir.
FARKLI ORGANLARDA FARKLI BELİRTİLER
Yırtık damarın beyne ulaşması halinde felç, karaciğer ve bağırsakları besleyen damarların etkilenmesi durumunda ise iç organların fonksiyonlarının bozulması söz konusu olabilir. Aynı şekilde bacaklarda da dolaşım bozukluğu oluşabilir.
AORT AMELİYATLARI ZORLU VE UZUN SÜRELİ
Aort yırtılmalarının tedavisi genellikle ameliyatla müdahale gerektirir. Bu ameliyatlar, çoğu zaman 10 kişilik ekipler tarafından ve birkaç saat süren işlemlerle yapılmaktadır.
KONTROLLÜ TANSİYON HAYAT KURTARIR
Özatik, tansiyonun yükselmesiyle damar içindeki basıncın artmasının aort yırtılmasına yol açabileceğini ifade ederek, “Her tansiyon yüksekliği bu duruma yol açmaz ama ani ve kontrolsüz tansiyon artışı, riski ciddi biçimde artırır. Bu nedenle tansiyon hastalarının düzenli kontrol yaptırması çok önemlidir” dedi.