Hepatit A nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hepatit A nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
#Sağlık | Haber Merkezi
31 Eki 2023 / Sal 18:14
3 dk okuma / 186 Kez Okundu
| | |

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyen çok önemlidir. Hepatit A hastalığından ise aşıyla korunmak mümkündür. Peki, hepatit A nedir? Hepatit A tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit A virüsü, bir çeşit RNA virüsüdür. İnsanlara bulaştığı zaman karaciğeri etkiler. Karaciğerde enfeksiyona ve sarılığa neden olur. Dışkı yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Bu virüsten korunmak için hijyene önem vermek gerekir.

Hepatit A Hastalığı Nedir?

Hepatit A hastalığı, aynı adlı virüsün insan vücuduna girmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Karaciğerde iltihabi durum meydana gelir. Dışkı yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için temizliğe dikkat edilmeyen yerlerde yiyecek ve içecek tüketen kişilere bulaşma ihtimali yüksektir. Bunun sonucu olarak çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler çoğunlukla hafif seyretmesine rağmen, bazen ciddi ilerleyerek karaciğer problemlerine ve ölüme kadar gidebilir.

Hepatit A hastalığı belirtileri gösteren kişiler, enfeksiyon uzmanına başvurarak muayene olur. Klinik bulgular ve kan testi sonucunda kesin tanı konulabilir. Bu hastalığa yakalandıktan belirli bir süre sonra belirtiler kendiliğinden kaybolur. Hastalığın tedavisi mümkün değildir. Ancak kişiyi rahatsız eden bulgular, çeşitli ilaçlarla giderilerek hastalığın hafif geçirilmesi sağlanır.

Hepatit A Nasıl Bulaşır?

Hepatit A virüsüne temas edilmesi sonucunda Hepatit A hastalığı kişiden kişiye bulaşır. Hasta kişinin dışkısına temas etmek, hazırladığı yemeklerden yemek çok risklidir. Bu besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi de risk taşır. Ayrıca cinsel temas yoluyla da bulaşabilen bir virüstür.

Hepatit A Bulaşma Yolları Nelerdir?

Hepatit A, temel olarak Hepatit A virüsü ile enfekte olan kişilerin dışkısına temas edilmesiyle bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle temizliğe ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Hepatit A hastalığının bulaşma yolları arasında şunlar sayılabilir:

Hepatit A hastalığı taşıyan kişilere direkt temas ile,

Hepatit A hastası olanların kişisel eşyalarına (havlu, bardak, kıyafet gibi) temas ile,

Kirli ve klor uygulanmamış yüzme havuzları ile,

Dışkıya temas etmiş yiyeceklerin iyi pişmeden tüketilmesi ile,

Kanalizasyon suyunun işlemden geçirilmeden içilmesi nedeniyle,

Dışkıya temas etmiş meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi ile,

Gıda sektöründe çalışan kişilerin temizliğe dikkat etmemesi nedeni ile Hepatit A virüsü kişiden kişiye bulaşabilir.

Hepatit A Testi Nedir?

Hepatit A hastalığının tanısı, büyük oranda hastalık bulguları ile konulabilir. Kesin teşhis için Hepatit A testinden yararlanılır. Kandaki IgM ve IgG antikorlarının seviyesine bakılarak hastalık teşhis edilir. Ayrıca antikor seviyesi sayesinde kişinin daha önceden hastalığı geçirip geçirmediği ya da aşılamanın daha önce yapılıp yapılmadığı tespit edilebilir. Bu testin yapılabilmesi için normal bir şekilde vücuttan alınan kanın değerlendirilmesi yeterlidir.

Hepatit A Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit A hastalığına özgü bir tedavi veya ilaç yoktur. Virüsle temas öncesinde aşı yapıldıysa hastalıktan ömür boyu korunmak mümkündür. Ancak virüs bulaştıktan sonra tedavi ile virüsü vücuttan atmak mümkün değildir. Hepatit A virüsünün yarattığı karaciğer enfeksiyonu sonucu vücutta ortaya çıkan bulgular tedavi edilebilir. Ateş, halsizlik, yorgunluk gibi semptomlara karşı doktorun verdiği tedavi yöntemleri kullanılır. Virüs, zamanla etkisini yitirerek bulgular ortadan kalkar.

Hepatit A Belirtileri Nelerdir?

Hepatit A hastalığı, çocuklarda fazla bulgu vermezken yetişkinlerde ciddi etkileri olabilir. Başka bir hastalığı bulunmayan sağlıklı ve erişkin bireylerde bu hastalık hafif semptomlarla atlatılır. Ancak, risk grubundaki kişilerde hastalığın belirtileri daha ciddidir. Hepatit A hastalığının belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

Yorgunluk,

Halsizlik,

Eklem ağrısı,

Ateş,

İştahsızlık,

Hızlı kilo kaybı,

İshal,

Mide rahatsızlığı,

Mide bulantısı,

Kusma,

Gözlerde ve deride sararma,

İdrarın koyu renkte olması,

Dışkının beyazımsı renkte olması.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.