Tereyağının rengi hayvanın beslenme şekline göre değişebilir mi? Hakiki tereyağının sarı mı yoksa beyaz mı olduğu, doğal tereyağı nasıl anlaşılır gibi merak edilen soruların yanıtı haberimizde.
HAKİKİ TEREYAĞI HANGİ RENKTE OLMALI?
Tereyağının rengi, hayvanın beslenme şekli ve mevsime bağlı olarak değişir. Hayvanlar, ot ve çimenle beslendiğinde tereyağı sarı olurken; saman, arpa ve buğdayla beslendiğinde daha açık renkli olur. Bu, hayvanın tükettiği gıdalardaki karotenoid maddesiyle ilişkilidir.
MEVSİMLERE GÖRE TEREYAĞININ RENGİ
İlkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı daha sarı renkte olur. Sonbahar ve kış aylarında ise kuru yem ağırlıklı beslenme nedeniyle tereyağı rengi beyaz olabilir.
FABRİKASYON TEREYAĞLARINA DİKKAT
Sarı renk her zaman doğal olduğu anlamına gelmez. Fabrikalarda üretilen tereyağlarında, renk verici katkı maddeleri kullanılabilir. Bu tereyağları trans yağ içerdiğinden sağlığa zararlı olabilir.
GERÇEK TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
hakiki tereyağını anlamak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Tereyağını sıcak suya bırakın. Tek parçada eriyorsa gerçek, su içinde parçalanıyorsa sahtedir.
- Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak değdirin. Küçük parçalar oluşuyorsa gerçektir.
- Oda sıcaklığında yumuşayan tereyağının su salması, sahte olduğunu gösterebilir.
- Tereyağını tavada eritip köpürme olup olmadığını kontrol edin. Köpürme varsa hakiki olabilir.
EN SAĞLIKLI TEREYAĞI HANGİSİDİR?
Sarı renkli tereyağı, hayvanların doğal şekilde beslendiğini gösterir ve besleyici değeri daha yüksektir. Ayrıca sarı tereyağında daha düşük doymuş yağ seviyesi bulunur.