Samsun'da yaşayan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, nadir görülen 'spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu' ile dünyada tek vaka olarak tıp literatürüne geçti.
DÜNYADA NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK
Samsun'un Atakum ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, tıp dünyasında eşi benzeri olmayan bir vaka olarak kayıtlara geçti. "Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu" tanısı konulan Sena, köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemlerindeki kendiliğinden çıkıklarla mücadele ediyor.
Bu durum, dünyada daha önce sadece 10 kişide görüldü; ancak Sena’nın vakası kendine özgü özellikleriyle tıp dünyasında ilk olma niteliği taşıyor.
HASTANE HASTANE DOLAŞTI
Yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu hastalık nedeniyle Asel, bir yıldır hastanelerden çözüm arıyordu. Gittiği birçok sağlık kuruluşunda cerrahi müdahale önerildi; ancak cerrahi işlemlerin uzun vadede riskli olabileceği düşünüldü. Son çare olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza fizik tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurdu.
FİZİK TEDAVİ SONUÇ VERDİ
OMÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İlker İlhanlı’nın kontrolünde fizik tedaviye başlayan Asel, her geçen gün iyileşme belirtileri gösteriyor. Prof. Dr. İlhanlı, “Hastamızın durumu, köprücük kemiği ekleminin iki taraflı çıkığı olarak literatürde eşsiz bir vaka. 1979'dan bu yana sadece 60 vaka bildirilmiş, bunların yalnızca 10’u çift taraflı. Ancak Sena’nın durumu ekstra özellikler içerdiği için dünyada tek vaka olarak kaydedildi,” dedi.
"SEBEPSİZ YERE OLDU"
Asel Sena Tengiz, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı:
“Bir yıl önce kolumu kaldırdığımda eklemlerimde garip bir hareket hissettim. Durduk yere ve sebepsiz bir şekilde bu durum başladı. Doktorlar genelde cerrahi müdahale önerdi, ancak riskleri öğrenince fizik tedaviye yöneldik. Sonuçlar çok başarılı oldu.”
Tedavileri devam eden Asel, fizik tedavi sayesinde günlük yaşam kalitesini artırmaya başladı.