Dünya Yeni Bir Salgın Tehdidiyle Karşı Karşıya: Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Dünya Yeni Bir Salgın Tehdidiyle Karşı Karşıya: Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?
#Sağlık | Haber Merkezi
17 Ağu 2024 / Cmt 14:16
2 dk okuma / 953 Kez Okundu
| | |

DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Uzmanlar, çiçek aşısının virüsten korunmada en etkili yöntem olduğunu belirtiyor.

 

Dünya, 4 yıl önce Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve küresel bir pandemiye yol açan Covid-19'un yaralarını sarmaya çalışırken, yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü (Mpox) salgını nedeniyle küresel çapta acil durum ilan etti.

Küresel Acil Durum İlanı

DSÖ, Afrika'da 524 kişinin ölümüne yol açan maymun çiçeği virüsü sebebiyle uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 10 yıldan uzun süredir görülen vakalarla ilgili ilk kez acil durum kararı alındığını açıkladı.

Avrupa'da İlk Vaka İsveç'te Görüldü

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da ilk kez İsveç'te tespit edildi. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, virüsün tehlikeli bir varyantı olan Clade I'in başkent Stockholm'de görüldüğünü doğruladı.

Covid-19'dan Daha Ölümcül Bir Tehdit

Uzmanlar, maymun çiçeği virüsünün Covid-19'dan daha ölümcül olabileceğini belirtiyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün su çiçeği ve sivrisinek ısırmasıyla karıştırılabilen kaşıntı ve kabartı belirtilerine sahip olduğunu, ancak daha kolay yayılabildiğini söyledi.

Çiçek Aşısı En Etkili Korunma Yöntemi

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguladı. 1980 öncesinde doğanlar ve çiçek aşısı olanların virüse karşı daha dirençli olduğunu belirtti.

Türkiye'de Maymun Çiçeği Virüsü

Türkiye'de maymun çiçeği virüsü ilk kez 2022'de tespit edildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şu an için bir alarm durumunun olmadığını açıklasa da, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de bazı vakaların görüldüğünü ifade etti.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları arasında uzun süreli yakın temas, solunum damlacıkları, kişisel eşyaların paylaşımı ve cilt teması yer alıyor. Virüs, hayvanların salyaları, tırmalaması veya etinin tüketilmesiyle de bulaşabilir.

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Mpox virüsünün yaygın belirtileri arasında kabarcıklar, ateş, halsizlik, baş ağrısı, öksürük ve solunum yolu problemleri bulunuyor.

Virüsten Korunmanın Yolları

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için çiçek aşısı yaptırmak en etkili yöntemdir. Tanımadığınız kişilerle cilt temasından kaçınmalı, virüs taşıyabilme riski olan hayvanlardan uzak durmalısınız. Kişisel hijyeninize özen göstermek ve sık sık ellerinizi dezenfekte etmek de önemlidir.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.