Dünya Sağlık Örgütü, sağlık hizmetlerinde enfeksiyon önleme eksikliklerinin kritik seviyede olduğunu vurguladı. Hızlı önlemlerle 3,5 milyon hayat kurtarılabilir.
DSÖ: ENFEKSİYON ÖNLEMEDE İLERLEME YETERSİZ
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı rapor, COVID-19 pandemisinin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların (HAIs) önlenmesinde ciddi eksikliklerin sürdüğünü ortaya koydu. DSÖ'ye göre, iyileştirilmiş enfeksiyon önleme ve kontrol (IPC) uygulamaları ile temel su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri, hastane enfeksiyonlarını büyük ölçüde azaltabilir.
ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ RİSKİ AZALTILABİLİR
Raporda, bu önlemlerin yalnızca enfeksiyonları önlemekle kalmayıp, aynı zamanda sağlık hizmetlerinde antimikrobiyal direnç (AMR) riskini azaltmada en uygun maliyetli çözümler arasında yer aldığı vurgulandı. Ancak, ülkelerin sadece %6'sı DSÖ'nün minimum gereksinimlerini karşılayabilmiş durumda.
BÜTÇE VE EKİPMAN SIKINTISI KRİTİK SORUN
Özellikle düşük gelirli ülkelerde bütçe ve kişisel koruyucu ekipman temininde ciddi eksiklikler dikkat çekiyor. 2023 verilerine göre, ülkelerin dörtte biri bu ekipmanları tedarik etmekte sıkıntı yaşadığını bildirdi.
2030 HEDEFİNİN GERİSİNDEYİZ
DSÖ'nün 2030 yılına kadar IPC gereksinimlerini karşılayan ülkelerin oranını %90'a çıkarma hedefi, şimdilik oldukça uzakta. Düşük ve orta gelirli ülkelerde enfeksiyon kapma riskinin, yüksek gelirli ülkelere göre 20 kat fazla olduğu ifade ediliyor.
HER YIL MİLYONLARCA CAN RİSKE ATILIYOR
DSÖ ve OECD'nin yeni verilerine göre, yeterli önlemler alınmazsa, hastane enfeksiyonları nedeniyle her yıl 3,5 milyon insan hayatını kaybedebilir. Bu durumun yalnızca can kaybına değil, ekonomik kayıplara da yol açabileceği belirtildi. Doğru müdahalelerle sağlık harcamalarında 112 milyar dolar tasarruf, 124 milyar dolar ise ekonomik kazanç sağlanabileceği açıklandı.