Domuz gribi (H1N1) nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavisi ve korunma yolları hakkında detaylı bilgi. Risk grupları ve aşı hakkında merak edilenler.
DOMUZ GRİBİ (h1n1) NEDİR?
domuz gribi, ilk olarak 1919 salgınında ortaya çıkan, A tipi (h1n1) grip virüsünün neden olduğu ve yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle karakterize olan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. H1N1 virüsünün vücuda girmesiyle kişiyi enfekte eden domuz gribi için uzmanlar bir yaşından büyük hemen her birey için yıllık grip aşısı yapılmasını önerir. Zira grip aşıları, domuz gribine neden olan virüslere ve aynı zamanda içinde bulunulan senenin grip mevsiminde en yaygın olması beklenen bir veya iki virüse karşı koruma sağlar. domuz gribi hastalığının tedavisinde ise genellikle istirahat ile birlikte antiviral ilaçların kullanımı önerilir.
DOMUZ GRİBİ (h1n1) BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Yüksek ateş
- Kuru öksürük
- Boğaz ağrısı
- Vücudun genelinde hissedilen kas ve eklem ağrıları
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Baş ağrısı
- Üşüme, titreme
- İshal
- Mide bulantısı ve kusma
DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?
domuz gribi, domuzlarla temas sonrası insanlara geçen ve yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalıktır. Hapşırık, öksürme gibi damlacıkların hava yoluyla insanlara geçmesi sonucu yayılan domuz gribi, hafif, orta ve şiddetli semptomlara yol açabilir. Domuz gribi hapşırık ve öksürüğün dışında enfekte kişilerin temas ettiği yerlere dokunarak da bulaşabilir.
DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
domuz gribinin tedavisinde istirahat ve destek tedavilerinin anı sıra influenza virüsünde etkili antiviral ilaçlar kullanılabilir. İnfluenza ile ilişkili ateş, baş ağrısı ve miyalji (kas ağrısı) gibi semptomları tedavi etmek için parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI
- Ellerinizi sık sık yıkayın
- Kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takın
- Bulunduğunuz ortamı havalandırın
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kağıt mendil ile kapatın
- Hasta kişilere yakın temastan sakının.
- grip aşısı olun.