Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, çocuklarda lösemi belirtilerinin belirsiz başlayabileceğini ve erken teşhisin önemini vurguladı. Lösemi belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi semptomlar bulunuyor. Detaylar haberimizde.
LÖSEMİ BELİRTİLERİNDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Çocukluk çağı lösemisinin belirtilerinin başlangıçta belirsiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, aileleri dikkatli olmaya çağırdı. Türkiye’de her yıl yaklaşık 5 bin çocuğa kanser teşhisi konulmakta olup, bunun yaklaşık 2 bin kadarı çocukluk çağı lösemisi olarak kaydediliyor. Özbek, “Ateş, baş ağrısı, oyuna ilginin azalması, karın ağrısı gibi her çocukta görülebilecek bazı belirtiler lösemi ile ilişkili olabilir. Ancak bu belirtiler doğrudan lösemi anlamına gelmiyor. İlerlemiş vakalarda kanamalar, ağır enfeksiyonlar ve kansızlık gibi durumlar oluşabiliyor. Bu gibi bulgular ailelerin doktora başvurması için yeterli sebeplerdir” dedi.
TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK
Prof. Dr. Özbek, löseminin erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi. “Tam kan sayımı yöntemi ile hastalığın işaretlerini genellikle %90-95 oranında alıyoruz” diyen Özbek, çocuklarda saç dökülmesi, bulantı ve enfeksiyon gibi etkilerin görülebileceğini belirtti. Tedavi sürecinde kemoterapi, radyoterapi ve kemik iliği naklinin uygulandığını vurgulayan Özbek, hastalığın risk durumuna göre tedavi yöntemlerinin belirlendiğini açıkladı.
TOPLUMA KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
Prof. Dr. Özbek, lösemi tedavisinde kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyulduğunu, lösemi hastası çocukların akrabalardan kan alamadığını belirtti. Bu nedenle kan bağışı konusunda toplumun daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Özbek, “Her sağlıklı insanın belirli aralıklarla kan bağışında bulunmasını rica ediyorum; çünkü bu kan lösemi hastalarımız için hayat demek” dedi.