Ağız kuruluğu, diyabet, Alzheimer, HIV gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Belirtileri görmezden gelmeyin ve mutlaka bir uzmana danışın.
AĞIZ KURULUĞU NEDİR?
ağız kuruluğu, tıbbi adıyla kserostomi, ağızda tükürük üretiminin azalması veya durması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tükürük, ağız sağlığını korumada önemli bir rol oynar; yiyeceklerin parçalanmasına, konuşmanın kolaylaşmasına ve diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olur. Bu durumun uzun süre devam etmesi, ciddi hastalıkların sinyali olabilir.
AĞIZ KURULUĞUNUN NEDENLERİ
ağız kuruluğu; yaşlanma, sigara içme, horlama veya bazı ilaçların yan etkisiyle oluşabilir. Ancak uzmanlara göre bu durum daha ciddi sorunların habercisi olabilir. Örneğin; diyabet, Alzheimer hastalığı ve HIV gibi hastalıklar ağız kuruluğuyla ilişkilendirilebilir.
UZMAN GÖRÜŞÜ: DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER
Dr. Azad Eyrumlu'ya göre ağız kuruluğu; yapışkan ağız hissi, kuru ve ağrılı boğaz, çiğneme veya yutma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu semptomlar ayrıca otoimmün hastalıklar veya Sjögren sendromu gibi rahatsızlıkların işareti olabilir.
AĞIZ KURULUĞU HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?
Uzmanlar ağız kuruluğunun aşağıdaki hastalıklarla bağlantılı olabileceğini belirtiyor:
- Diyabet
- Felç
- HIV
- Alzheimer Hastalığı
- Sjögren Sendromu
NELER YAPILMALI?
ağız kuruluğu yaşayan bireyler, ağız sağlığını korumak için düzenli olarak bir diş hekimine gitmelidir. Uzmanlar, bu belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.