Her aile ve evlilik hayatı "PARMAK İZİ' gibi özel ve eşsizdir. Bu eşsiz oluşumun sınır ve kurallarını eşlerin doğru belirlemesi gerekir. Kendine özel kuralları ve sınırları olmayan ailelerde saygı, sadakat, huzur, mutluluk ve heyecan kalıcı olamaz.
Bu noktada odaklanılması gereken en önemli unsurlardan birisi de eşlerin köken aileleri olan sınırlarıdır. Ailelerimiz bizi büyüten, bize emek veren ve bize canından can katan yegane değerlerimizdir. Anne ve babalarımız bizim üzerimizde tartışılmaz haklara sahip olan kişilerdir. Her bireyin evlenmeden önce yaşamış olduğu ailesinin kendine özgü yapısı ve kuralları vardır. Önemli olan bu ortamlarından ayrılan ve yeni bir aile olmaya aday olan eşlerin önceki yaşamlarından çıktıklarını ve artık kendilerine özgü ve eşsiz bir evlilik hayatı oluşturmak durumunda olduklarının farkında olmalarıdır.
Yetişkin bir insanın evlendikten sonra kendisinin bir ferdi olduğu yeni ailesine karşı huzuru, refahı, düzeni için yapması gerekenler ve belirlemesi gereken sınırları vardır. Her insan kendi aile yolculuğuna çıktığında öncelikle kendisine güvenmelidir. Baba evinden ayrıldığınızda bilmemiz gereken en önemli şey, artık kendi ailemizi kurduğumuzdur. Ve bu ailenin bizim ömür boyu yanımızda olacak, sıkıntıları, zorlukları, mutlulukları beraber yaşayacağımız yeni ailemiz olduğu gerçeğidir. Doğduğumuz aile ise sanki bizim geçmişte içinde bulunduğumuz bir ortama dönüşür. Bu genelde yanlış anlaşılabilir fakat doğduğumuz ailemize olan aidiyet duygumuzu, artık asil üyesi olduğumuz yeni ailemize taşıyabilirsek evliliğimizde birlik, bütünlük sağlanır ve mutluluğa bir kapı açılır.
Evlilikte eşlerin yaşadığı irili ufaklı problemler sebebiyle anne ve babalar eşlere müdahale ederler. Örneğin; eşinizle yaşadığınız en ufak problemleri dahi annenize ya da babanıza anlattığınızda doğal olarak onlar da kendilerince bir fikir ileri sürer ve bir duruş sergilerler. Eğer anne babalar da gerekli bilince ve olgunluğa sahip değillerse durum daha da vahim hale gelebilir. Oysa bilinçli bir eşin istisnalar haricinde evliliğinde yaşadığı problemleri anne babasına taşımaması gerektiği gibi bilinçli bir anne babanın da böyle bir durumda evlilik birliğine direk müdahale etmek yerine iyiniyetli ve tarafsız bir yaklaşım sergilemeleri gerekir.
Ebeveynler her zaman ebeveyndir. Sizi koruma güdüleriyle sürekli savunma içgüdüsüne sahiptirler. Siz hayatınızda kararlarınızın sorumluluğunu alamadığınız her zaman, aile bu görevi üstlenir, yani sizleri hep küçük ve bakıma muhtaç görür.????????
????????? Uzm. Aile Terapisti
????????? Rukiye DOĞAN