İnsanlara çoğu zaman hızlıca kilo vermek oldukça cazip geliyor. Kısa zamanda elde edilen kazanç kolay gibi görünse de hem kilo koruma aşamasında kişiyi zorlayabilmekte hem de diyeti bıraktıktan sonraki aşamada eski kilolara hızlıca geri dönülmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden yapılan çalışmalar, sağlıklı bir vücut için ayda ortalama 4 kilo vermenin ideal olduğunu göstermektedir. Ayda 4 kilonun üzerinde yağ kaybına vücudun adaptasyonu zorlaşabilmekte, bununla birlikte çeşitli bazı problemleri de doğurabilmektedir.
Hızlı kilo kaybının neden olduğu problemlerin başında safra kesesi taşları geliyor. Vücudumuzdaki yağların parçalanmasında görev alan safra, sıvısı yardımıyla bu görevini yerine getirir. Safranın kristalleşmesi durumunda kesede büyük taşlar meydana gelir ve genellikle oldukça ağrılı bir durum söz konusu olabilir. Haftada 3 ve daha fazla kilo kaybı ve düşük kalorili diyetler uygulamak safra taşı oluşum riskini artırmaktadır.
Öte yandan birçok insan hızlı kilo kaybında vücuttaki yağ kütlesinden çok, vücuttaki su ya da yağsız vücut kütlesi dediğimiz kas ve kemiklerden kilo kaybı yaşayabilmektedir. Sağlık profesyonelleri gözetiminde olmayan ve hızlı kilo veren bireyler yağsız vücut kütlesinin dörtte birine kadar kaybedebilir. O yüzdendir ki verilen kilolar kalıcı olmayacak ve ileriki yaşlarda metabolizma ve gücü olumsuz yönde etkileyerek ciddi sağlık sorunları oluşturacaktır. Bütün bunların yanında yine uzun süreli düşük kalorili beslenmek ve hızlıca verilen kiloların yan etkileri; kalpte ritim bozuklukları, tansiyonda düşüş, hipoglisemi (düşük kan şekeri), elektrolit bozuklukları, saç dökülmeleri, kabızlık, kansızlık, kas erimesi, uyku bozukluklarıdır.
Bu bilgiler ışığında; hangi yaştan olursanız olun, hızlı kilo vermeyi vaat eden tekliflere ya da medyada sürekli dolaşan şu kadar zamanda şu kadar kilo verdiren diyet listelerini kendinizde uygulamayın. Kısa sürede kilo verdiren diyetlerin sadece klinik durumlarda tıbbi gözetimler sonucu zorunlu olarak yapılması gerektiğini unutmayın. Ayrıca her bireyin beslenme programının sadece kendi metabolizmasına uygun bir şekilde ancak sağlıklı olabileceğini düşünmeli ve hızla kaybedilenin de yine hızlıca geri kazanılacağı gerçeğini de unutmamalısınız. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU