Boşanma Sürecinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Boşanma Sürecinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri
03 Kas 2023 / Cum 17:25
3 dk okuma / 337 Kez Okundu
| | |

Anne ve babası ile doğumundan itibaren aynı evde yaşayan çocuklar, boşanma sürecinde psikolojik olarak yıpranabilmektedir. Boşanma sürecinde anne ve babanın tutumu da bu sürecin çocuklar için daha kolay veya daha zor geçmesine etki etmektedir.
Boşanma sürecinde çocuklar, anne ve babasının ayrılacağını kabullenmek istemeyebilir. Bazı çocuklar, anne babasının boşanma nedeninin kendisi olduğunu, yaramazlık yaptığı için ebeveynlerinin boşandığını düşünebilmektedir. Bu durumla karşılaşan anne babaların çocuğa boşanmanın onunla bir ilgisi olmadığı, boşansalar dahi birbirlerine saygı duydukları, çocuğun hayatında bazı şeylerin değişmeyeceği konusunda açıklamalar yapması gerekmektedir.
Boşanma sürecinin çocuklara etkisi, boşanma aşamasında sürekli çekişen ve birbiri ile kavga eden ebeveynler nedeniyle daha da artmaktadır. Ebeveynlerin birbirleri ile alakalı kötü sözler söylemesi, diğer ebeveyn hakkında çocuklarını doldurmaya çalışması çocukların arada kalmış gibi hissetmelerine neden olmaktadır .Bu durum  çocukların psikolojik sorunlar yaşamasına, hayat kalitelerinin düşmesine ve gelişim sürecinde sorunlar yaşamasına yol açmaktadır.
Boşanma Sürecinde Çocuklarda Görülebilecek Psikolojik Problemler Şu Şekildedir;
1-Kaygı Bozukluğu,
2-Depresyon,
3-Ebeveynlere karşı kontrolsüz öfke,
4-Özgüven Sorunları,
5-Enüreziz (altını ıslatma)
6-Anne babaya ve çevreye karşı güvensizlik,
7-Ergen çocuklarda alkol ve madde kullanımı,
8-Uyku problemleri,
9-Yeme problemleri,
10-Davranış bozuklukları,
11-Fobiler (okul fobisi),
12-Sosyal yaşamdan uzaklaşma
Boşanma sürecinin çocuklar üzerindeki olumsuz Etkilerini en aza nasıl indiririz?
Boşanma sürecinin çocuklara etkisi, anne babanın boşanma sürecini yönetme biçimiyle yakında ilişkilidir. Boşanma sürecinin çocukları olumsuz etkilememesi için anne babaların yapması gereken ilk şey boşanacaklarını sakin ve anlaşılır bir dille çocuklarına anlatmalarıdır. Boşanmanın anne babanın çocuktan ayrılması demek olmadığını, onu her zaman sevecekleri ve yanında olacaklarını belirtmeleri gerekmektedir.
Çocuklara boşanmanın onların yaptığı bir şeyden kaynaklanmadığı, yalnızca iki birey olarak farklı bir hayat yaşamaya karar verdikleri anlatılmalıdır. Çocukların boşanma sürecini daha sağlıklı atlatmasını isteyen ebeveynlerin birbiri ile ilgili olumsuz bir tutum içinde konuşmamaları çocuğu dolduruşa getirmemeleri gerekmektedir. Bununla birlikte ebeveynlerin çocuklarının eski eşleri ile görüşmesini kısıtlamamaları gerekmektedir.
Çocuklar boşanma sürecinde psikolojik açıdan olumsuz etkilenebilmektedir. Mutsuzluk, huzursuzluk, iştahsızlık, uyuyamama, davranış bozukluğu, öfke problemleri gibi sorunlar boşanma sürecinde sıklıkla çocuklarda gözlenen davranışlardır. Bu durumda ebeveynlerin çocuklara bağırma, kızmak yerine hoşgörülü yaklaşması gerekmektedir.
Boşanma sürecinin çocuklara etkisi, çok ileri düzeylerde olabilmektedir. Bu durumda ebeveynler çocuk psikolojisi alanında uzman bir profesyonelden destek almaları gerekmektedir. 
 
                                                                                                    UZMAN AİLE DANIŞMANI
                                                                                                        RUKİYE OKUŞ DOĞAN
                                                                                                RD AİLE DANIŞMANLIK MERKEZİ
                                                                                                      @ailedanismanligiinegol
                                                                                                                                                                                    

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.