Zorunluluk geldi! Büyük cezası var

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Zorunluluk geldi! Büyük cezası var
#İnegöl | Haber Merkezi
28 Eki 2024 / Pzt 10:29
1 dk okuma / 572 Kez Okundu
| | |

Vergi mükellefi olmayanların, 7 bin liranın üzerindeki ödemelerini banka veya finans kurumları aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi. Uymayanlara yüksek cezalar uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 18 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi. Yeni düzenleme, 7 bin liranın üzerindeki her türlü mal veya hizmet alımını belgeleme yükümlülüğü getiriyor.

**Uymayanlara Yüksek Ceza**

Kurala uymayan birinci sınıf tüccarlara 20 bin, ikinci sınıf tüccarlara 10 bin, diğer bireylere ise 5 bin lira veya işleme konu tutarın yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak. Tüketicilerin 7 bin liranın üstündeki ödemeleri finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirmesi gerekecek; aksi durumda en az 5 bin lira ceza ile karşılaşacaklar.

**GİB'den Örnek: Altın Alımında Ceza**

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu zorunluluğu örnekle açıkladı. Örneğin, 25 bin lira değerinde altın bilezik alan bir tüketici, ödemeyi nakit yaparsa 5 bin lira ceza ödeyecek. Satıcıya da tüccar sınıfına göre değişen oranlarda ceza uygulanacak. Ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde ihlalin bildirilmesi halinde ise özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

**banka hesabı Olmayanlar da Kapsamda**

Bankacılık kanalıyla ödeme yapmayan kişiler, bu işlemi banka veya PTT şubeleri ve ATM’ler aracılığıyla gerçekleştirerek tevsik (belgeleme) zorunluluğuna uymak zorunda olacak.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.