Ünlü deprem uzmanı İnegöl’e dikkat çekti! İnegöl’de deprem bekleniyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
05 Ara 2023 / Sal 16:42
3 dk okuma / 10.246 Kez Okundu
| | |

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 3 gün önce yaptığı açıklamada, olası İstanbul depreminin 4 bölgeden birinde gerçekleşebileceğini söylemişti. Bu bölgelerden biri olan Bursa'da dün 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, Moriwaki’nin deprem beklediği şehirler arasında İnegöl’de yer alıyor..

Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, dün meydana gelen depremin Kuzey Anadolu fay hattının güney kolunu kırdığını ancak kuzey kolunun daha tam kırılmadığını söyledi. Moriwaki, "Bu Marmara bölgesinde 4-5 gibi depremler sık sık görüldükten sonra burada büyük deprem beklenebilir" dedi.

İZMİR’DE TEKRAR DEPREM GÖRÜLEBİLİR
Moriwaki, İzmir'de de deprem olduğunu ancak kendi fay hattını daha kırmadığını belirterek, "İzmir'de tekrardan deprem görülebilir" diye konuştu.

BÜYÜK DEPREME HAZIR OLUNMASI GEREKİYOR
Moriwaki, bir gün büyük depremin geleceğini ve buna hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Moriwaki, şu önerilerde bulundu:

FAY HATTI ÜZERİNDEKİ, 18 İL HANGİSİ
4 tane önemli deprem bölgesi var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.
 
Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz.
 
ikinci olarak; Elazığ'dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Van'a kadar.

İZMİR’DE 7’DEN BÜYÜK DEPREM OLMAZ
Üçüncü; İzmir... Muğla'dan sonra İzmir'de deprem oldu. O depremi İzmir'in kendi fay hattı değil. Ege Denizi'ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara'dan önce de gelebilir. Ama 7'den fazla beklemiyorum 6.5 gibi söylüyorum.

KUZEY ANADOLU FAY HATTINDA İNEGÖL’DE YER ALIYOR
Dördüncü bölge olarak; Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var.

HERKES KENDİ EVİNİ SORGULASIN
Kendi oturduğu evin zemini iyi mi kötümü bunu sorgulasın
Binanın iskanı, ruhsatı var mı bunu sorgulasın

DÜNKÜ DEPREM İSTANBUL DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?
Moriwaki, dün meydana gelen depremin büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:
 
"Dün sadece 1 tane yaşandı. Depremlerin sık sık, haftada 1, günde bir veya gün içerisinde bir kaç kez görmeye başladığımız zaman büyük depremin habercisi diyebiliriz. Mesela, Kahramanmaraş'taki gibi. Burada büyük deprem gelmeden önce sık sık depremler yaşandı. Sonrasında büyük deprem oldu. Yani bir tane deprem olması hemen büyük deprem olacak anlamına gelmez. Art arda depremler olursa bunu bir işaret olarak algılayabiliriz. Büyük deprem yaklaşırken 10 kere, 20 kere, art arda deprem sıklıkları yaşanacak."
 
Sonuç olarak, dün Bursa'da meydana gelen depremin büyük İstanbul depreminin habercisi olup olmadığı henüz belli değil. Ancak Moriwaki'nin açıklamaları, bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor.

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.