Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde doğan, 'Topal Ahmet' lakaplı Ahmet Kara'nın yaşamı, Balkan Savaşı'nın başlamasıyla bambaşka bir döneme şahitlik etti. Ahmet Kara, 33 yaşında eşini ve dört çocuğunu geride bırakarak gönüllü asker olarak orduya katıldı. Savaşın acı gerçekleriyle yüzleşen Kara, aldığı kurşun yarası sonucu bir bacağını kaybetti. Ahmet Kara için yapılan protez bacak İnegöl Devlet Hastanesi Müzesinde sergilenmeye başlandı.
İstanbul'da tahtadan yapılmış Protez bacakla hayata devam eden Ahmet Kara'nın yaşam hikayesi, torunları tarafından sık sık ziyaret edilen bir Anı olarak saklandı. Ahmet Kara'nın vefatının ardından, aile tarafından alınan duygusal bir kararla, protez bacak Türkiye'nin sağlık müzesine sahip tek devlet hastanesi olan İnegöl Devlet Hastanesi'ne bağışlandı.
Protez bacak, İnegöl Devlet Hastanesi'nde sergilenmeye başlandıktan sonra, Ahmet Kara'nın torunu Düriye Sabırsız ve Kırcalı Ailesi tarafından ziyaret edildi. Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen'in eşlik ettiği ziyarette duygusal anlar yaşandı.
Düriye Sabırsız, dedesinin yaşam öyküsünü paylaşarak, "Dedem, Balkan Savaşı'nın patlak verdiği dönemde 33 yaşındaydı ve dört çocuğu vardı. Gönüllü olarak askere gitmeye karar verdi. Babaannem ve çocuklar köyde kaldı. Dedem, savaşta yaralanıp İstanbul'a getirildi. Ayağı kangrene dönüşünce Protez bacak takıldı." şeklinde konuştu.
Sabırsız, aynı zamanda dedesinin dramatik hikayesini anlatarak, "Dedem, köylerin yakıldığını ve yıkıldığını duyduğunda 'Kimsem kalmadı' diyerek moral bulamamış. Ayağı da gitti. Babaannem, dedemi öldü sanmış. Ancak sonra köylerin salimen olduğunu öğrenince sevinç yaşamış, mektup yazmış. Ancak bu haber, dedemin annesine ulaştığında, o da 40 gün sonra ölmüş. Dedem, yarım olarak geri dönebilmiş." ifadelerini kullandı.
Dedesinin protez bacağını müzeye bağışlamak isteyen Sabırsız, "Dedesinin protez bacağı, yıllarca aile evinde durduktan sonra bu sene müzeye bağışlamaya karar verdim. Duygularım çok farklı oldu. Kendi ellerimle getirdim, temizledim. Şimdi burada, her gün dedemi burada sAnıyorum. Çok güzel günlerimizi geçirdiğimiz bir çatı altında hatıralar canlanıyor." dedi.
İnegöl Devlet Hastanesi Müze Sorumlusu Kamil Saçkesen, Ahmet Kara'nın protez bacağının müzeye getirilmesiyle ilgili heyecAnını dile getirirken, "Protez bacak, İnegöl'ün köklü ailelerinden Kırcalı Ailesi tarafından müzemize getirildiğinde ben çok heyecanlandım. Çünkü arşivlerden Kızılay'ın bastırdığı Kartpostal serisini biliyordum. Kartpostal serisinde bir askerin yaralandığını, hastaneye yattığını, daha sonra bacağının kesilerek protez bacak takıldığını resmeden bir hikaye var. Protez bacağı görünce o aklıma geldi. Tekrardan arşivleri inceleyip kartpostal serisini taradım. Hikâyenin birebir uyuştuğunu ve bacakların tarafının da aynı olduğunu gördüm. Çok büyük ihtimalle bu kartpostal serisinde anlatılan asker, İnegöllü büyüğümüz Ahmet Kara'ya ait." şeklinde konuştu.