Tarım alanlarındaki ranta bakanlık onayı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Tarım alanlarındaki ranta bakanlık onayı
#İnegöl | Haber Merkezi
27 Nis 2024 / Cmt 15:03
/ 15.965 Kez Okundu
| |

İnegöl, Yenişehir ve Kestel’in ortak noktası olan ve verimli tarım arazilerinin olduğu bölgede yapılması planlanan OSB ile alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay çıktı.

Çevre Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü 22 Nisan tarihli onay duyurusunu web sayfasından askıya çıkardı.

TABELASI ÇOKTAN ASILMIŞTI
Bahse konu olan İnegöl’ün kırsal Sungurpaşa ile Kestel’in kırsal Soğuksu köyleri arasında bulunan ova arazisinin giriş kısmında “İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi” tabelası yer alıyor. Tabeladan araziye girildiğinde ise yönetim binasına benzeyen bir bina yer alması dikkatlerden kaçmadı.

ARAZİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Sanayi bölgesi için girişimlerin olduğu ve tarım arazisi olan bölge ise havadan görüntülendi.

3 İLÇENİN ORTAK NOKTASI
Öte yandan Sanayi bölgesi yapılmak istenen alanın ova olmasının yanında bir başka özelliği ise İnegöl, Kestel ve Yenişehir olmak üzere toplam 3 ilçenin ortak noktasında ve anayol, hava alanı ve demiryolunun dibinde yer alıyor.

BELEDİYELER DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilçe belediyelerini by-pass ederek imar planlarını kendisi hazırlayıp, askıya çıkarttı.

BELEDİYE MECLİSLERİ NEDEN VAR?
Bakanlık tarafından hazırlanan imar planı askıya çıkmasının ardından yerel belediye meclislerinin varlığı ise sorgulanmasına neden oldu?

ESKİ BELEDİYE BAŞKANINDAN RANT İDDİASI
Kestel’in önceki dönem belediye başkanı Önder Tanır ise projenin rant odalık olduğunu iddia ederek, projenin rant odaklı olduğunu ve bu yüzden aday gösterilmediğini öne sürdü. Tanır'a göre, bu projeyle tarım arazileri tahrip edilecek, çevre kirliliği artacak ve trafik sorunları yaşanacaktır.

ARSA DEĞERİ 20 KAT ARTTI
Tanır ayrıca, süreç boyunca toprak rantının arttığını, tarım arazilerinin değerinin büyük ölçüde yükseldiğini belirtti. Yaklaşık 2 yıl önce dönüm başına 50 bin TL olan tarım arazilerinin, 2023'te 1 milyon TL'ye kadar yükseldiğini ifade etti.
 
Bakanlık tarafından yapılan imar askı ilanı ise şu şekilde;

Bursa ili, Kestel ilçesi, Soğuksu ve Seymen Mahalleleri sınırları içerisinde kalan,  TOKİ  ve  hazine  taşınmazların  bulunduğu  alanda  11.10.2017  tarih  ve  4650  sayılı Başbakanlık  Makam  Olur'unca  TOKİ  adına  kamulaştırılma  işlemlerinin  başlanılan,  kamulaştırma sahasında TOKİ tarafından sanayi amaçlı imar planlarının yapılması ve akabinde imar uygulamasının yapılması, mahsuplaşmanın gerçekleştirilmesi ile kamulaştırmaya konu taşınmazların S.S İleri Teknoloji Sanayi Toplu Yapı Kooperatifine devri hususlarında TOKİ ile ilgili Kooperatif arasında 29.11.2017 tarihli protokolün imzalandığı, TOKİ tarafından ülke ekonomisine katkı sağlayacak, organize sanayi alanlarının geliştirilmesine yönelik hedef doğrultusunda Bursa İli, Kestel İlçesi, Soğuksu ve Seymen Mahalleleri (1127 parsel ve çevresi) Sanayi Alanına ilişkin hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı  Değişikliği,  1/5000  Ölçekli  Nazım  İmar  Planı  ve  1/1000  ölçekli  Uygulama  İmar  Planı değerlendirilmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulduğu, Bursa  İli,  Kestel  İlçesi,  Soğuksu  ve  Seymen  Mahallerinde  (1127  parsel  ve  çevresi)  TOKİ tarafından hazırlanan "Sanayi ve Depolama Alanı" amaçlı Bursa İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği (H 22 plan paftası ve Plan  Değişikliği Gerekçe Raporu) ile "Sanayi Alanı" amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve  "E=1.00 ve Yençok= serbest" yapılaşma koşullu Sanayi Alanı amaçlı  1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Plan Açıklama Raporları Cumhurbaşkanlığı 1 Nolu Kararnamesi'nin 97 (ğ)  ve 102 maddesi ile 3194 sayılı Kanunun 9. Maddesi hükümleri uyarınca Bakanlığımızca onaylanarak ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtımının yapıldığı ve askıya  çıkarılmak  üzere  dağıtımı  yapılan  1/100.000 ölçekli   Çevre   Düzeni   Planı   Değişikliği,   1/5000   ölçekli   Nazım   ve   1/1000 ölçekli  Uygulama  İmar  Planlarının,  tekrar  incelenerek  değerlendirilmesi  için  ilan-askı  sürecinin bu aşamada kesilmesine ihtiyaç duyulduğundan askı sürecinin sonlandırılması hususu ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildiği, gerekli inceleme ve değerlendirmeler sonucunda Onaylı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve plan değişikliği gerekçe raporu, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (ÇDP-161033278) ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı paftaları ile plan açıklama (NİP-161033016) (UİP-161033017) raporlarının  yeniden  askıya  çıkarılması  uygun  görülmüş  olduğu Bakanlığımızın (Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü) 18.04.2024 tarih ve 9283549 sayılı yazısı ile bildirilmiş olup    22.04.2024 tarihinde İl Müdürlüğümüz ilan panosunda ve internet sitemiz olan http://www.csb.gov.tr/iller/bursa web  adresinde 1 (bir) ay süre ile askıya çıkarılmıştır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.