OSB’de ki fiyat tartışmasına Okşak’ta katıldı! İşimize gelirse

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
OSB’de ki fiyat tartışmasına Okşak’ta katıldı! İşimize gelirse
#İnegöl | Haber Merkezi
13 Eyl 2023 / Çar 11:22
2 dk okuma / 5.038 Kez Okundu
| | |

İnegöl Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMOSAB) B Etabı belirlenen arsa fiyatları iş çevresinden tepkilere neden olurken, tartışmaya Yüksel Okşak’ta katıldı.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMOSAB) B Etabı için yapılan fiyat planlamasının sanayicilerin yatırım olanaklarının çok üzerinde olduğunu belirterek itiraz etmişti.
Bu açıklamaların ardından üreticiler OSB’de arsa fiyatlarının yüksek olduğunu bu şekilde yatırım yapılamayacağını fiyatların geri çekilmesini talep etmişti.
İnegöl’de yaşanan bu tartışmalara AK Parti Milletvekili Aday Adayı olan, öğretim görevlisi Doç. Dr. Yüksel Okşak’ta katıldı.
Okşak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada rasyonel politikaların gerçekleri olduğunu belirterek “OSB’lerin %73,3’ü altyapı için bakanlık kredisi kullanmamakta, sadece %26,7’si kullanmaktadır. Bu demektir ki sanayicinin çok büyük bir kısmı zaten OSB’de yerini alabilecek güce sahip. Ayrıca yatırım teşviklerini saymıyorum bile...
İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB’de 139 parselin 138’i tahsis edilmiş durumda. Yani yerleşik düzen epey sağlanmış demektir bu. Dolayısıyla piyasa mantığıyla dahi düşünseniz ilk zamanlardaki m2 fiyatlamasını temin etmeniz pek de mümkün değil.
Dolayısıyla m2 fiyatlamasını yeni kurulmuş OSB’ler ile kıyaslamak çok mantıklı değil. 50.000 nüfuslu Bilecik’te m2 fiyatları 1.000-1.200 arası gezdiğini de hatırlatmak gerekir. Antalya OSB’de 2022 fiyatlarıyla 4310 TL/m2, Karaman’da fiyatlar 2.200 TL/m2 yi aşmış durumda.
Hülasa; yatırımı önemsiyoruz. Sanayi ve üretim olmazsa olmazımız. Lakin Türkiye’de insanlar son yıllarda üst yönetimden kur, faiz, teşvik, sübvansiyon vb. konularda imtiyaz yerine enflasyon konusunda kararlılık talep etseydi bugün bunları konuşmuyor olurduk.
Son tahlilde şartları zorlayan taleplerin sonu gelmez. O zaman ben de üretiyorum. Türkiye’nin geleceği olan gençleri yetiştiriyorum. Ben de üretim kalitemi arttıracak evi arabayı vergisiz, faizsiz, teşvikle, kredi ile uzun vadede almak istiyorum. SONU YOK...
Yanı başımızda birçok konuda 6 kat büyük olduğumuz, ekonomik olarak da neredeyse 10 kat büyük olduğumuz bir İL’de m2 fiyatları 1 birimken İnegöl’de 2 birim olması abesle iştigal değil...
İnegöl’de fabrikanız 20 milyon ederken, 10 milyon’a satar mısınız? Kiraya verseniz ederi 500 iken sırf üretim yapılacak diye 250'ye verir misiniz? HAYIR. Peki size üretim yapacaksınız diye piyasa koşullarının altında fabrikasını veren var mı? Arsasını satan? HAYIR... Peki söz konu şahıslar değil de devlet olunca neden rant transferi mevzu bahis olsun?
Devlet rant transferi için değil, işleri kolaylaştırmak, koordine etmek, regüle etmek için var!
Haaa bana sorarsanız gerçekten üretene, ihracat yapana çok uzun vadeli ve selektif faizli ödeme imkanı olan OSB parseli üretip sunalım.
Ama bir de gerçekler var öyle değil mi?
Rasyonel politika bunu söylüyor...
İşimize gelirse!
” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.