O ürünler artık raflarda yer almayacak! Yasak resmen başladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
O ürünler artık raflarda yer almayacak! Yasak resmen başladı
#İnegöl | Haber Merkezi
10 Ağu 2024 / Cmt 16:56
2 dk okuma / 4.340 Kez Okundu
| | |

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirlerde kullanılan yanıltıcı ifadeleri yasaklayarak ve etiketleme zorunlulukları getirerek tüketicilerin korunmasını hedefliyor. Yeni düzenlemelerle taklit ürünler ve yanıltıcı etiketlere karşı daha sıkı önlemler alınacak.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin yanıltıcı ürün etiketleriyle karşılaşmasını önlemek amacıyla önemli bir tebliğ yayımladı. Yeni düzenleme, eritme peynirlerin ambalajlarında kullanılan bazı terimlerin yasaklanmasını ve ürün etiketlerinde daha şeffaf bir bilgi sağlanmasını öngörüyor.

eritme peynirlerde İfade Yasakları

Yeni tebliğle birlikte eritme peynirlerin ambalajlarında "tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri" gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. Söz konusu ifadelerin yalnızca gerçek peynirlerle tanımlanan ürünlerde kullanılabileceği belirtiliyor. Bu düzenleme, tüketicilerin yanıltıcı ürün etiketleriyle karşılaşmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Taklit Ürünlerle Mücadele

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha önce "limon suyu, narlı sos" gibi taklit ürünlerin satışını yasaklamıştı. Şimdi ise bu düzenlemenin kapsamını genişleterek market raflarındaki ürünlerin etiketlerine dair daha detaylı düzenlemeler getirdi. Özellikle "aromalı" ürünlere yönelik kısıtlamalar da dikkat çekiyor. "Muzlu, çilekli, fındıklı" gibi ifadelerle tanıtılan gofretlerin, bu isimlerle satışının yasaklanacağı ve ambalajlarda sadece "aromalı" ifadesinin kullanılmasının zorunlu hale getirileceği planlanıyor.

Etiketleme Zorunlulukları

Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, düzenlemenin tüketiciyi yanıltmayı engellemeyi amaçladığını belirtti. eritme peynirlerin geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilip piyasaya sunulamayacağını ifade eden Altuntaş, ürün adı ile ilgili detaylı etiketleme kurallarının önemine dikkat çekti. Ürün adı, etiket üzerinde en az 3 mm punto büyüklüğünde ve temel görüş alanında yer alacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca, "sürülebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için" gibi ifadelerin, ürün adıyla aynı büyüklükte olmaması ve ürün adından daha büyük puntoda yer almaması gerektiği vurgulandı.

Bu yeni düzenlemeler, tüketicilerin daha güvenilir ve şeffaf bir alışveriş deneyimi yaşamasını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.