Mobilyacıları sevindirecek gelişme, maliyet %50 düşecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mobilyacıları sevindirecek gelişme, maliyet %50 düşecek
#İnegöl | Haber Merkezi
08 Nis 2025 / Sal 14:38
2 dk okuma / 7.057 Kez Okundu
| | |

Mobilya sektörü için sürdürülebilir malzeme geliştiren proje, TÜBİTAK 1001 desteği kazandı. Yüzde 50 daha az hammadde kullanımı hedefleniyor.

TÜBİTAK’TAN MOBİLYA SEKTÖRÜNE YENİLİKÇİ DESTEK

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Güntekin’in yürütücülüğünü üstlendiği “Yarı piramidal çekirdekli sandviç levha üretilmesi” adlı proje, TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

24 ay sürecek projede, Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa, Doç. Dr. Çağatay Taşdemir ve Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal da araştırmacı olarak yer alıyor.

DAHA HAFİF, DAHA YEŞİL MOBİLYALAR

Projenin temel amacı; mobilya sektöründe ihtiyaç duyulan ancak fazla yük taşımayan ürünlerde kullanılabilecek, daha hafif ve çevreci bir malzeme geliştirmek. Bu doğrultuda, doğal lifler ve doğada çözünebilen plastiklerle oluşturulan çekirdek yapıya sahip yeni bir levha üretilecek.

Prof. Dr. Ergün Güntekin, mevcutta kullanılan yonga levha ve MDF gibi ürünlerin yoğunluğunun oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Yeni malzeme ile bu yoğunluk yüzde 50 oranında azaltılacak. Böylece daha az hammadde ile aynı işlevi görebilen dayanıklı ve sürdürülebilir ürünler elde edilecek.

HAM MADDE KULLANIMINDA YÜZDE 50 AZALMA

Proje kapsamında geliştirilecek malzemenin yoğunluğu ortalama 350 kg/m³ olacak. Bu da klasik mobilya malzemelerine göre yaklaşık yüzde 50 daha az hammadde kullanımı anlamına geliyor. Bu sayede hem üretim maliyetleri düşecek hem de çevre dostu üretim desteklenecek.

YAŞAM DÖNGÜSÜ ANALİZLERİYLE ÇEVRECİLİK ÖLÇÜLECEK

Çalışmada yalnızca ürün geliştirilmesi değil, aynı zamanda yaşam döngüsü analizleri de yapılacak. Kullanılan malzemelerin doğada çözünebilen, biyo-bozunur ve geri dönüştürülebilir olması çevre üzerindeki etkileri minimuma indirecek.

Prof. Dr. Güntekin, “Alternatif ürünümüz, pazarda yer alan geleneksel levhalara kıyasla daha çevreci olacak. Çevresel etkileri yaşam döngüsü boyunca takip edilerek analiz edilecek,” dedi.

MOBİLYA SEKTÖRÜNE SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK

Sürdürülebilirlik kavramının mobilya sektöründe her geçen gün daha fazla önem kazandığını belirten Prof. Dr. Güntekin, “Amacımız doğal kaynakları akılcı kullanan, çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir ürünleri sektöre kazandırmak,” dedi.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.