Mobilya Sektörü Ara Eleman Sıkıntısı Yaşıyor: Tehlike Çanları Çalıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mobilya Sektörü Ara Eleman Sıkıntısı Yaşıyor: Tehlike Çanları Çalıyor
#İnegöl | Haber Merkezi
30 Tem, 2024 / Sal 11:37
3 dk okuma / 14.418 Kez Okundu
| | |

Mobilya sektörü, yetişmiş ve ara eleman sıkıntısı yaşıyor. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, bu durumun sektör için tehlike çanları çaldığını belirtiyor ve meslek liselerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor. Mobilya sektöründeki eleman eksikliği ve çözüm önerileri ile alakalı Güleç gündemi değerlendirdi.

Mobilya sektörü temsilcileri, yetişmiş ve ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirtiyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bizim için ciddi anlamda tehlike çanları demektir" ifadelerini kullandı.

MOBİLYA SEKTÖRÜNDE 12 MİLYAR DOLARLIK ÜRETİM HACMİ

Yıllık 12 milyar dolarlık üretim hacmine sahip olan ve 200 ülkeye ihracat yapan Türk mobilya sektörü, 500 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak, sektörde yetişmiş ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Sektör temsilcileri, meslek liselerinin daha çok teşvik edilmesi ve imalat sanayisinde çalışanlara bazı vergisel avantajlar sunulması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, eleman sıkıntısının sürmesi halinde üretimde problemler yaşanabileceği bildirildi.

TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN BAŞARI HİKAYESİ

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün son 20 yılda dünya ticaretinde, üretimde, katma değerde ve tasarımda adından başarıyla söz ettirdiğini söyledi. Bu süre zarfında Türkiye'nin dünya mobilya ihracatında 7'nciliğe yükseldiğini, üretimde ilk 12 ülke arasına girdiğini, tasarımda üst sıralara yerleştiğini dile getiren Güleç, sektörün başarı hikayesinin arkasında üretim olduğunu vurguladı.

ELEMAN SIKINTISI SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR

Ahmet Güleç, imalatta çalışacak personel bulamadıklarını ve insanların bu alanda çalışmak istemediğini belirterek, "Bu bizim için ciddi anlamda tehlike çanları demektir. Mobilyada yaklaşık 30 tane mesleğimiz var. Yeni teknolojilerle birlikte belki 35 meslek var. Bunları yetiştirmemiz lazım ancak çalışacak eleman bulamıyoruz. Endüstri meslek liselerini özendirmemiz gerekiyor. İnsanlar bu işi neden tercih etmiyor? Hem sivil toplum hem üretici hem de kamu olarak bu işi ciddiye almamız gerekiyor." dedi.

MESLEK LİSELERİ VE VERGİSEL AVANTAJ ÇAĞRISI

Güleç, sektördeki istihdam sorununun çözümü için meslek liselerinin ve çıraklık okullarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, imalat sanayisinde çalışanlara vergisel avantajlar sunulması gerektiğini belirtti. Güleç, "İmalat sanayisi için 'tehlikeli iş yeri' diyoruz. Buralarda çalışan insanlar neden aynı vergiyi versin? Bu insanlar vergi politikalarıyla desteklenmeli. Kıdem noktasında, emeklilik primi anlamında neden daha fazla desteklemiyoruz?" ifadelerini kullandı.

İMALAT SANAYİSİ TÜRKİYE'NİN GELECEĞİDİR

Güleç, imalat sanayisinde çalışanlara sosyal prestij kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bir ülke üretmiyorsa dış ticaret açığını kapatamaz. Katma değerli üretim sadece telefon veya bilgisayar yapmak değildir. Katma değer her yerde, mobilyada, tekstilde, metalde, imalattadır. İmalat da bizim geleceğimizdir." dedi.

MOSFED'İN MESLEK LİSELERİNE DESTEĞİ

Ahmet Güleç, MOSFED olarak daha önce İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladıklarını anımsatarak, meslek liselerinin mobilya bölümünden mezun olan herkesi istihdam etmeye hazır olduklarını söyledi. Güleç, "Hangi bölgede, hangi meslek lisemiz varsa, kaç tane mezun verecekse hepsini istihdam etmeye hazırız. 15 mobilya derneğimizle üzerimize düşeni yaparız. İnsanlarımızın meslek liselerini tercih etmeleri için üzerimize düşen ne varsa sahada da çalışmaya hazırız. 'Türkiye'nin geleceği ihracatta' diyoruz ama ihracatın geleceği de imalatta." şeklinde konuştu.

ORTALAMA 25-30 BİN TL

Öte yandan İnegöl’de mobilya sektöründe ortalama maaşlar 25-30 bin TL’ye kadar yükselirken, daha kalifiyeli personellerin maaşları ise 60 bin TL’ye kadar yükseldi.


 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.
Mehmet Yaşar Şahin / 30 Tem, 2024 / Sal 09:16
En düşük memur kadar maaş alamayan Mobilya sektöründeki ustalar 24 25 bin lira ile aile mi geçinir 30 35 milyon aşağı çalıştırmaması gerekir o zaman eleman sıkıntısı olmaz
İlyas / 30 Tem, 2024 / Sal 10:00
Hakkını verirseniz elaman bulursunuz zengin zengin oldu eleman temelli dibe vurdu denetleme yok bişi yok
İlyas / 30 Tem, 2024 / Sal 10:00
Hakkını verirseniz elaman bulursunuz zengin zengin oldu eleman temelli dibe vurdu denetleme yok bişi yok
İlyas / 30 Tem, 2024 / Sal 10:03
Editör işine geleni değil tüm haklı yorumları yayınlamak mecburiyeti var neden yanlı gibi duruyorsunuz