Maliye Bakanlığı onların peşine düştü!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Maliye Bakanlığı onların peşine düştü!
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Eki 2024 / Paz 18:53
2 dk okuma / 396 Kez Okundu
| | |

VDK, kayıt dışı lüks saat ticaretine karşı denetimlerini artırdı. Yaklaşık 6 bin 500 mükellef tespit edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sürdüğünü açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Denetim Kurulu (VDK) kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, kayıt dışı lüks saat ticaretiyle uğraşan yaklaşık 6 bin 500 mükellef tek tek tespit edildi. Çalışmalar, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesine odaklandı.

Araştırmalar, kayıtlı saatlerin belge düzenlenmeden satışı, kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı ve lüks saatlerin imitasyonlarının ticareti gibi birçok usulsüz işlemi ortaya çıkardı. Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla ya da kapıda yapılan ödemeler göz önünde bulundurularak, milyonlarca işlem titizlikle tarandı. Sonuç olarak, 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar lirayı bulan büyük bir kayıt dışı ekonomi gün yüzüne çıkarıldı.

Tüketici Mağduriyeti: Araştırmalar sırasında, kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflerin çevrim içi pazar yerleri ve sosyal medya platformları aracılığıyla elektronik ticaret yaptığı belirlendi. Sanal pos ve kapıda ödeme gibi yöntemlerle kayıt dışı ürünlerin satışı gerçekleştirildi. Bu ürünler için satış sonrasında belge düzenlenmediği ve tüketicilerin belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olduğu tespit edildi.

Lüks Saatler ve kara para aklama: VDK'nin analiziyle, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı saptandı. Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi markaların imitasyonları da analizlere takıldı. Ayrıca, tanesi milyonlarca lira olan lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de incelendi. Görünür bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere yaptıkları ödemelerin kaynağı araştırılıyor ve bu süreçte kara para aklama gibi suçlara yönelik de araştırmalar yürütülüyor.

Bakan Şimşek'in Açıklamaları: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik. kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz" diyerek, vergi kayıp ve kaçağına neden olanların takipçisi olduklarını vurguladı. Şimşek, vergi adaletini sağlamak için kayıt dışılıkla mücadelenin en önemli konu olduğunu belirtti.

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.