Liyakatsiz Atama İsyanı: Bakanlığa Çağrı Yapıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Liyakatsiz Atama İsyanı: Bakanlığa Çağrı Yapıldı
#İnegöl | Haber Merkezi
15 Nis 2025 / Sal 16:16
2 dk okuma / 670 Kez Okundu
| | |

Proje okullarına yapılan öğretmen atamalarıyla ilgili keyfiyet ve liyakatsizlik iddiaları, eğitim camiasında büyük tepki topladı.

PROJE OKULLARINA ATAMALARDA LİYAKAT TARTIŞMASI BÜYÜYOR

8 Nisan 2025 tarihinde açıklanan proje okulları öğretmen ve yönetici atama sonuçları, eğitim camiasında keyfiyet ve liyakatsizlik eleştirilerini beraberinde getirdi. Atamaların objektif kriterlere dayanmadan yapıldığı, el altından hazırlanan kayıt dışı listelerle yürütüldüğü iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

“SAYILAR DEĞİL, YÖNTEM RAHATSIZ EDİCİ”

Anadolu Eğitim Sendikası İnegöl Temsilcisi Göksel Koyuer, yaptığı açıklamada uygulamaya sert tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda “6000 civarında görev süresi uzatılmayan öğretmen var” denilmesine atıfta bulunan Koyuer, ❝Sayılar değil, uygulanan keyfi yöntemler rahatsız edici. 6 öğretmen bile olsa aynı tepkiyi veririz❞ ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST İKİNCİSİ BİLE ATANMADI

Atamaların sadece hukuksuz değil aynı zamanda motivasyon kırıcı olduğunu belirten Koyuer, Teknofest gibi prestijli yarışmalarda derece alarak okuluna değer kazandıran öğretmenlerin dahi elendiğini söyledi. Bu durumun öğretmenleri değersiz hissettirdiğini ve eğitim sistemine olan güveni sarstığını vurguladı.

MEVZUATA AYKIRI UYGULAMALAR

Norm kadro açığı olmasına rağmen birçok öğretmenin atamasının yapılmaması, ardından bu öğretmenlerin norm fazlası tercih işlemlerine aktarılmaya çalışılması da sert eleştiriler aldı. Koyuer, ❝Yangından mal kaçırır gibi yapılan bu işlem yönetmelik hükümlerine açıkça aykırıdır.❞ dedi.

Proje Okulları yönetmeliğine göre, ataması yapılmayan öğretmenlerin önce il emrine çekilmesi gerektiğini hatırlatan sendika temsilcisi, uygulamaların hukuki zeminden uzak olduğunu belirtti.

“İLÇE GRUBU” İLE ZORUNLU ATAMALAR

Bir başka sorun ise, detayları belirlenmemiş “ilçe grubu” kavramı üzerinden yapılan görevlendirmeler oldu. Örneğin İnegöl ilçesinden öğretmenlerin, 78–91 kilometre uzaklıktaki Gemlik, Mudanya veya Orhangazi gibi ilçelere atanmak istenmesi tepkilere yol açtı.

Koyuer, bu tür düzenlemelerin öğretmenlerde hem maddi hem psikolojik mağduriyet yarattığını ve eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

SENDİKADAN ÇAĞRI: MEVZUATA UYGUN ADIMLAR ATILMALI

Anadolu Eğitim Sendikası, bu sürecin hukuka uygun biçimde yeniden düzenlenmesini ve liyakat esaslı bir atama sisteminin hayata geçirilmesini talep ediyor. Eğitimde adalet ve güven ortamının sağlanması gerektiğine vurgu yapan sendika, Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumluluk almaya çağırıyor.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.