Karşılıksız çekler için yeni düzenleme yapılıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Karşılıksız çekler için yeni düzenleme yapılıyor
#İnegöl | Haber Merkezi
13 Kas 2023 / Pzt 11:10
3 dk okuma / 7.445 Kez Okundu
| | |

Karşılıksız çek sorununa çözüm için hazırlanan yasa taslağı, Meclis gündemine geldi. Düzenlemeyle, icra dairelerinde bekleyen takip dosyaları yeniden tanzim edilecek. Konkordato veya iflas sebebi ile ödenemeyen çekler ayrı tutulacak. Böylece, borcunu ödeyemeyen esnaf ve küçük işletmeler cezaevine girmekten kurtulacak.

Yenişafak’ın haberine göre;Son dönemlerde artan karşılıksız çek sorunu, ticari ödemelerde düzensizliği körüklediği için iş çevrelerinin zarar etmesine de neden oluyor. Hükümet, bu sorunu çözmek için harekete geçti. Hazırlanan yasa taslağıyla, karşılıksız çek keşide edenler için hapis cezasının koşulları yeniden düzenlenecek.
Düzenlemeyle, icra dairelerinde bekleyen takip dosyaları yeniden tanzim edilecek. Bu sayede, takibe konu çeklerin tamamının durumu tek bir dosya üzerinden takip edilebilecek.

Karşılıksız çek keşide edenler için hapis cezasının koşulları da yenilenecek. Buna göre, borcunu ödeyemeyen esnaf ve küçük işletmeler, konkordato veya iflas sebebi ile çeklerini ödeyemezlerse cezaevine girmekten kurtulacak.
Bu sayede, borcunu ödeyemeyen işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi sağlanacak. Ayrıca, istihdam kaybı ve vergi kaybı da önlenecek.

Düzenleme, 15 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesini de kapsayacak. Bu düzenlemeyle, kapalı cezaevinde olan ve 31 Temmuz itibarıyla açık cezaevine geçmesine üç yıl kalan bazı hükümlüler, açık cezaevine nakledilecek ve üç ay sonra tahliye edilecek. Karşılıksız çek keşide eden hükümlüler de bu düzenlemeden yararlanacak.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2023 yılı ocak-eylül döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 12 bin keşideciye ait 104 bin adet çekin toplam tutarı 35 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 7 bin 700 keşideciye ait toplam 6,1 milyar TL tutarındaki 19 bin adet çek daha sonra ödendi.
Yürürlükteki çek yasasına göre, her bir karşılıksız çek için 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Adli para cezası tutarı 20 ila 100 TL arasında değişiyor. Mahkeme kararı ile adli para cezası, iki yılı aşmamak kaydıyla en az dört taksit halinde ödenebiliyor. Taksitler zamanında ödenmez ise geri kalan borcun tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen kısmı hapis cezasına çevriliyor.

Yeni düzenlemenin, karşılıksız çek sorununu çözmede önemli bir adım olacağı bekleniyor.
Başka bir açıdan bakalım:
Karşılıksız çek sorunu, ticari hayatın en önemli sorunlarından biri. Bu sorun, iş dünyasında güven ortamının bozulmasına ve kredi maliyetlerinin artmasına neden oluyor.
Hükümet, bu sorunu çözmek için harekete geçti ve karşılıksız çek keşide edenler için hapis cezasının koşullarını yeniden düzenleyen bir yasa taslağı hazırladı.
Taslakta yer alan düzenlemeler, karşılıksız çek sorununa önemli ölçüde çözüm getirecek. Buna göre, borcunu ödeyemeyen esnaf ve küçük işletmeler, konkordato veya iflas sebebi ile çeklerini ödeyemezlerse cezaevine girmekten kurtulacak.
Bu sayede, borcunu ödeyemeyen işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi sağlanacak. Ayrıca, istihdam kaybı ve vergi kaybı da önlenecek.
Yeni düzenlemenin, ticari hayatın güven ortamına ve kredi maliyetlerine olumlu yansıması bekleniyor.
Sonuç olarak, karşılıksız çek sorununa çözüm getiren yeni düzenleme, ticari hayatın önemli bir sorununu çözecek. Bu düzenlemenin, iş dünyasına ve ekonomiye olumlu katkılar sağlayacağı öngörülüyor.
 

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.