Bursa'nın İnegöl ilçesinde 'kırmızı elmas' olarak bilinen Kurşunlu çileğinde hasat başladı. Yediveren cinsi çilek için 13 bin dekarlık alanda 35 bin ton rekolte bekleniyor. Ekonomiye katkısı ise 1.1 milyar TL
Kurşunlu Mahallesi'nde yaşayanlar için çilek tek geçim kaynağı. Günlük 700 liraya çalışan kadın işçiler özenle topladıkları çilekleri tarlada 35-40 liradan satıyor.
ÇİFTÇİLER ŞARTLARDAN MEMNUN DEĞİL
Çiftçiler, bu yılki fiyatlardan memnun değil. Geçen yıl ile aynı fiyatta satılan çilekte, artan mazot, ilaç ve işçi maliyetleri üreticileri zor durumda bırakıyor. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Çiftçilerimiz parayı ağustos ayından sonra daha çok kazanıyor. Eylül, ekim, kasım aylarında çilek daha yüksek fiyatlarda satılıyor. Bu şartlarda üreticilerimiz memnun değil" diyor.
EKONOMİYE 1.1 MİLYAR TL
Kurşunlu Mahallesi'nde 500, etrafındaki köylerde ise toplamda 800 çiftçi çilek üretiyor. Bölgede 1 milyar 100 milyon TL civarında bir gelir elde ediliyor. Bu lezzetli meyve, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Rusya ve Gürcistan'a da ihraç ediliyor.
DAHA FAZLA İHRACAT HEDEFİ
Ziraat Odası Başkanı Çelik, "Hedefimiz daha fazla ülkeye ihracat yapmak. Bu konuda sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız soğutma sistemleri. Tıra yüklemeden önce soğutmamız gerekiyor. Bu konuda bölge olarak desteğe ihtiyacımız var. Ayrıca halimiz yetersiz hale geldi" diyor.
YEDİVEREN CİNSİ ÇİLEK
yediveren cinsi çilek, mayıs ayında başlayan hasat sezonu boyunca 7 kez toplanabiliyor. Tünel denilen naylonların altında yetişen çilek, kasım ayının sonuna kadar tazeliğini koruyor.