İşte yeni yılda hayatımızda olacak değişiklikler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İşte yeni yılda hayatımızda olacak değişiklikler
#İnegöl | Haber Merkezi
01 Oca 2024 / Pzt 11:30
2 dk okuma / 5.898 Kez Okundu
| | |

1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren düzenlemeler: Tüketiciyi koruyan, kayıt dışılığı önleyen, şeffaflığı artıran yenilikler

Yeni yıl, ticari hayata ilişkin bir dizi yeni düzenlemenin de yürürlüğe girmesiyle başladı. Bu düzenlemeler, tüketiciyi korumak, kayıt dışılığı önlemek ve şeffaflığı artırmak amacıyla hayata geçirildi.
 
Restoranlarda fiyat etiketi zorunluluğu
 
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek-içecek hizmeti sunulan işyerlerinde fiyat etiketi zorunluluğu başladı. Bu işletmeler, fiyat tarifelerini giriş kapısının önüne ve masaların üzerine koymak zorunda. Yazılar ve fiyat, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde olacak.
 
Bu düzenlemeyle, tüketicilerin fiyatlar konusunda daha şeffaf bilgi sahibi olmaları ve mağduriyetlerinin önlenmesi hedefleniyor.
 
Turizm amaçlı konut kiralamalarında yeni dönem
 
Bugünden itibaren turizm amaçlı konut kiralamalarında da yeni dönem başladı. Kayıt dışılığı engellemek amacını taşıyan düzenlemeyle, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce izin belgesi alınması zorunlu hale geldi.
 
İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmek için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan kiralamaya devam edenlere 500 bin lira idari para cezası kesilecek.
 
Bu düzenlemeyle, turizm sektörünün kayıt altına alınması ve vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.
 
Şehirler arası otobüslere araç takip cihazı zorunluluğu
 
Yolcu taşımacılığında da yeni bir düzenleme hayata geçti. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takma zorunluluğu başladı.
 
Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne elektronik ortamda iletilecek. Bu sayede, otobüslerin hareketleri ve yolcu güvenliği daha yakından takip edilebilecek.
 
Yurt dışı telefon kayıtlarında yeni düzenleme
 
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kayıt işlemlerinde yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi.
 
Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak. Bu sayede, kayıt dışı telefon kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
İnşaat demirinin takibi artırıldı
 
İnşaat demiriyle ilgili takip düzenlemesi de 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. İnşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından binalarda kullanım aşamasına kadar izlenecek.
 
Sistem verileri, bakanlıkların bilgi sistemine aktarılacak. Bu adımla kalitesiz demir kullanımını engellemek hedefleniyor.
 
Bu düzenlemelerin, ticari hayatı daha şeffaf ve güvenilir hale getirmesi bekleniyor

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.