İnegöl’de kızamık vakalarında artış

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de kızamık vakalarında artış
#İnegöl | Haber Merkezi
29 Nis 2024 / Pzt 11:48
/ 17.898 Kez Okundu
| |

Türkiye’de olduğu gibi İnegöl’de de kızamık vakalarında artış gözlemlenmekte.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de belirttiği gibi, dünyada kızamık vakalarında endişe verici bir artış gözlemleniyor. Bu durum ülkemizi de etkilemiş olduğu gibi ilçemizide etkiliyor. Son dönemde kızamık vakalarında   artış olduğu dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu durumun aşı reddi ve kararsızlığından kaynaklandığını vurguluyor.

Prof. Dr. Çiftçi, bu konudaki endişelerini dile getirerek, "DSÖ'nün de belirttiği gibi dünyada kızamık vakalarında artış söz konusu. Ülkemizde de kızamık vakalarının son dönemde bir miktar arttığını görüyoruz. Çok uzun aradan sonra yeniden kızamık vakaları görmeye başladık. Bu açıdan dikkatli olunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda talimatlarının bulunduğuna ve döküntüyle, ateşle sağlık kuruluşlarına başvuran çocuklara doğrudan kızamık testlerinin yapıldığına dikkati çeken Çiftçi, vaka sayılarındaki artışın "salgın" boyutunda nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi.
Çiftçi, kızamıktaki artışın çeşitli nedenlerinin bulunduğunu anlattı: "Vaka sayılarındaki artışın en temel nedeni, son dönemlerde yükselmeye başlayan aşı kararsızlığı, aşı reddi, aşı karşıtlığı."

Aşısız çocuklarda kızamığın hayati risk oluşturduğunu aktaran Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kızamık oldukça bulaşıcı, öldürücü olabilen bir hastalık, geçmişte bunun çok acı örnekleri yaşandı, kızamık nedeniyle çok sayıda çocuk kaybedildi. Aşılama sayesinde kızamığı uzun zamandır neredeyse görmüyorduk, çok nadir karşılaşılıyordu. Ancak ne yazık ki tekrar görmeye başladık."

İnegöl'de de son dönemde kızamık vakalarında artışlar gözlemlendi. Son günlerde hastanelere kızamık vakalarından dolayı başvuruların arttığı bildiriliyor.

Uzmanlar, aşıların kızamık gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmada en etkili yöntem olduğunu vurguluyor. Aşı reddi ve kararsızlığının, toplum sağlığı için ciddi bir risk oluşturduğunun altını çiziyorlar. Yetkililer, aileleri aşı konusunda bilinçlendirmeye ve aşılama oranlarını artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Kızamık belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık yer alıyor. Hastalık ilerledikçe vücutta döküntüler oluşabiliyor. Kızamık, özellikle aşılanmamış çocuklar ve yetişkinler için tehlikeli bir hastalık olabiliyor.

Kızamıktan korunmak için:

Bebeklerin 12. ve 18. aylarda kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını yaptırması gerekiyor.
Okul çağındaki çocuklar için de aşı kontrolü yaptırılması önemli.
Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler, doktor kontrolünde aşılarını yaptırabilirler.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.