Bursa'nın İnegöl ilçesinde hava kirliliği son yıllarda kritik boyutlara ulaştı. Özellikle kış aylarında artan kirlilik, halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, partikül madde 2,5 ölçümlerinin yapılmadığını, PM 10 değerlerinin ise Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği sınır değerlerin 3 kat üzerinde olduğunu söylüyor.
Halk Sağlığı Uzmanı ve CHP Bursa milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, İnegöl'de yaşayanların zehir soluduğunu belirterek, "DSÖ'nün yıllık ortalama PM 10'un 15 mikrogramı aşmamasını önermesine rağmen İnegöl'de bu oran 50,52 mikrogram metreküp" diyor.
Partikül madde (PM) kirliliğinin erken ölümlere yol açtığını vurgulayan Pala, "PM 2,5'un her istasyonda ölçülmediğini ve İnegöl'de de bu ölçümün yapılmadığını" söylüyor. Pala, "Halkın sağlığı ne merkezi yönetimin ne de belediyenin umurunda" diyerek, temiz hava eylem planının bilimsel bir iz düşümle hazırlanıp uygulanması gerektiğini vurguluyor.
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (Doğader) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir ise İnegöl'ün sanayi kaynaklı kontrolsüz emisyon salımı nedeniyle hava kirliliği yaşadığını belirtiyor. Demir, "Özellikle yaşlıların, çocukların ve hastaların sokağa çıkmamasını gerektiren kötü hava koşulları var. Bu durum kış aylarında daha çok hissediliyor" diyor.
HAVA KALİTESİ İSTASYONUNDAN İNEGÖL’ÜN ÖLÇÜM DEĞERLERİNDEN BAZILARI;
HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE YAŞANAN SORUNLAR:
Erken ölümlerHava Kirliliği ile Mücadele Önerileri:
Kardiyovasküler hastalıklar
Solunum hastalıkları
Astım atakları
Bronşit
PM 2,5 ölçümlerinin yapılması
Sanayinin kontrol altına alınması ve rehabilite edilmesi
Üst teknolojiye geçilmesi
Baca emisyonuna sahip sanayilerin baca filtrelerinin takılması
Temiz hava eylem planının hazırlanması ve uygulanması