İnegöl'de Altın Madeni Protestosu: Siyanürlü altına hayır

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl'de Altın Madeni Protestosu: Siyanürlü altına hayır
#İnegöl | Haber Merkezi
29 Haz 2024 / Cmt 14:46
2 dk okuma / 2.167 Kez Okundu
| | |

Bursa'nın İnegöl ilçesinde altın madeni projesine karşı köylüler ve DOĞADER (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) ortak bir basın açıklaması düzenledi. Eymir, Sülüklügöl, Kurşunlu, Süpürtü, Babaoğlu ve Küçükyenice mahallelerini etkileyecek olan projeye karşı köy muhtarlığı önünde gerçekleştirilen açıklamaya, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala da katıldı.

 

"Siyanür Altın Madeni İstemiyoruz"

DOĞADER Başkanı Murat Demir, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Daha güzel günler için bir araya gelmek isterdik. Geçtiğimiz günlerde öğrendik ki köy sınırları içerisindeki ormanlık alanlarda, ormanımız kesilerek altın madeni sondaj çalışmaları başlatılmış. Bu çalışmalar yapılırken köyümüzün muhtarına, insanına haber bile verilmemiş. Köylülerimiz hemen organize olup bize haber verdiler. Toplandık çünkü köyümüzde siyanürlü altın madeni istemiyoruz."

"Ülke Toprakları Madenci Şirketlere Peşkeş Çekiliyor"

Demir, "Ülkemizde son 20 yılda 386 tane madencilik ruhsatı verilmiş. Ülkemizin ormanları, meraları, tarım toprakları madenci şirketlere peşkeş çekiliyor. Bu şirketlerin %80'i yabancı şirketler. Bu sömürge madenciliğidir. Ülkemizin topraklarını yabancı şirketlere sömürtmeyeceğiz," diyerek tepki gösterdi.

"Biz Maden İstemiyoruz"

Eymir Köyü sakini Ayşegül Döğer, "Bizler, köyümüze yakınlığı sebebiyle her zaman ihtiyaç duyduğumuz ormanlarımızı ve verimli topraklarımızı korumak için bu çalışmalara itiraz ettik ve etmeye devam edeceğiz. Çiftçilik ve hayvancılık yapmaya devam etmek istiyoruz. Devletimizden yeterli mazot, tohum, fidan, yem ve gübre desteği bekliyoruz. Ancak bunları istememize rağmen biz maden istemiyoruz," dedi.

"Toprağımızın Üstü Altından Daha Kıymetlidir"

Döğer, "Ormanlarımızın, su kaynaklarımızın, tarım arazilerimizin ve meralarımızın kullanım hakkı madenlere geçecek. 43 kilometre karelik ormanlık alan milyonlarca ağaç kesilerek yok edilecek. Dinamitli patlatmalar ile yeraltı su yollarımız değişecek, su kaynaklarımız azalacak. Siyanürlü yıkama sonrası toprak ve su kaynaklarımız zehirlenecek. Bizler halkımıza siyanürlü sebze, meyve üretmek ve yedirmek istemiyoruz. Toprağımızın üstü altından daha kıymetlidir," ifadelerini kullandı.

"Bu Mücadele, Çocuklarımızın Geleceği İçin"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Onlar sizden yaşam alanlarınızı alacaklar, ormanınızı tarlalarınızı çöpe dönüştürecekler. Biz vatandaşla yan yana gelerek topraklarımızı alacağız. Mücadelemiz, bu ülkenin çocukları insanca yaşasın diye. Altın takmadan da yaşanır, altın almadan da yaşanır. Onlara karşı hep birlikte olacağız," dedi.

"Cennet Yerin Tahrip Olmaması İçin Mücadele Edeceğiz"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Kadınlar direndikçe, çocuklar direndikçe biz kazanacağız. Altın madeni faaliyetleri insan ve çevre sağlığı açısından ağır metalleri içerir. Kadınlar için üreme sorununa, çocuklar için zekada gerilemeye neden olabilir. Bu yeşilliği yok etmemeleri için kazanmak zorundayız. Bu cennet yer tahribatla karşılaşmasın diye mücadele etmek zorundayız," dedi.

"Onlar Sizin Yeşilinizi Değil, Para Yeşilini Seviyorlar"

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, "Doğanın binlerce yıl içinde oluşturduğu yeraltı madenlerine göz dikenler kim? Size sormadan arama iznini kimden aldıklarını sorun. Doğasını, insanını korumayan bir iktidar var. Çok uluslu şirketleri hep birlikte kovacağız. Onlar sizin yeşilinizi değil, para yeşilini seviyorlar. Geleceğinize sahip çıkın," dedi.

"Birlik ve Mücadelenizi Sonuna Kadar Götürün"

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, "Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu uzun bir mücadele. Birlik ve mücadelenizi sonuna kadar götürmeniz gerekiyor," şeklinde konuştu.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.