İnegöl Müteahhitler Derneği'nden Riskli Yapılar ve Kentsel Dönüşüm Hakkında Kritik Açıklamalar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl Müteahhitler Derneği'nden Riskli Yapılar ve Kentsel Dönüşüm Hakkında Kritik Açıklamalar
#İnegöl | Haber Merkezi
09 Tem, 2024 / Sal 14:29
3 dk okuma / 5.264 Kez Okundu
| | |

İnegöl Müteahhitler Derneği'nden Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alper ŞEKER, deprem güvenliği ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. ŞEKER, riskli yapı tespiti, tahliye ve yıkım süreçleri, kira yardımları ve İnegöl'deki kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgiler verdi. Dernek olarak depreme karşı önlemler alma ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verme konusunda kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı.

 

İnegöl Müteahhitler Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Mustafa Alper ŞEKER, riskli yapı tespiti ve kentsel dönüşüm hakkında önemli açıklamalarda bulundu. ŞEKER, "Deprem gerçeğinin giderek gözler önüne serildiği zamanlarda ve depremde can ve mal kayıplarının oluşma potansiyeli çok yüksek olan bir coğrafyada hayatlarımızı sürdürüyoruz," dedi.

DEPREM GÜVENLİĞİ İÇİN RİSK TESPİTİ ŞART

Maraş depreminde yaşanan acı tecrübelerin, güvenli binaların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan ŞEKER, "Bu acıları tekrar yaşamamamız için İnegöl Müteahhitler Derneği olarak elimizden geleni ve fazlasını yapmaya hazırız," ifadelerini kullandı. TBDY 2018 yönetmeliği ile yeni yapılan binaların güvenli kabul edilse de, mevcut binaların depreme karşı hazırlanması gerektiğini belirtti.

RİSK TESPİTİ İÇİN İKİ YÖNTEM

Risk tespiti için iki yöntem olduğunu belirten ŞEKER, şunları söyledi: "Birinci yöntem, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kuruluşlara başvuru yapmaktır. Bu yöntemde bina riskli çıkarsa yıkım kaçınılmazdır. İkinci seçenek ise deprem dayanıklılık raporu almaktır. Üniversiteler, belediyeler, özel mühendislik firmaları bu hizmeti veriyor. Burada binanın risk durumu, kamu kurumları ile paylaşılmadan sadece kat maliklerine bildiriliyor. Yıkım veya güçlendirme kararı, kat maliklerinin ortak kararıyla belirleniyor."

TAHLİYE VE YIKIM SÜRECİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kuruluşlara başvuru yapıldığında, yapının riskli olduğunun kesinleşmesi durumunda maliklere 90 gün süre verildiğini belirten ŞEKER, bu süre içinde yapının tahliye edilip yıktırılmaması halinde idari makamlarca tahliye ve yıkım işlemlerinin tamamlandığını söyledi. Ev sahiplerinin direnişi durumunda kolluk kuvvetleri desteğiyle sürecin tamamlandığını da ekledi.

ARSA PAYI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Geçmişte arsa payının 2/3 çoğunluğu ile karar alınırken, geçen yıl yapılan düzenleme ile arsa sahiplerinin arsa payı salt çoğunluğunun (yüzde 50.01) 'evet' demesinin yeterli olduğunu vurgulayan ŞEKER, çoğunluğun müteahhit firmaya, yapım şekli ve projeye karar verebildiğini, yıkım ve yapım için gerekli ruhsatlara başvurabildiğini belirtti. Karara katılmayan maliklerin payının açık artırma ile ihale edileceğini de sözlerine ekledi.

KİRA YARDIMLARI VE MALİYETLER

Bakanlığın kira yardımlarını artırdığını belirten ŞEKER, "İstanbul’da kira yardımı 5 bin 500 liraya, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de 4 bin 500 liraya, diğer büyükşehirlerde 3 bin 750 liraya, büyükşehir olmayan diğer illerde 3 bin liraya yükseltildi. Ancak İstanbul’da ortalama kira bedeli 20 bin lirayı aştı," dedi. İnşaat metrekare maliyetinin 25 bini aştığı bu dönemde, özellikle ek imar hakkı olmayan bölgelerde vatandaş ile müteahhit arasında anlaşmazlıkların arttığını belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

İnegöl Müteahhitler Derneği'nin yeni yönetim kurulu olarak kentsel dönüşüm komisyonunun çalışmalarına hızla başladığını belirten ŞEKER, halkımıza en iyisini, en doğrusunu ve en ekonomiğini göstermek için hazır olduklarını söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği başta olmak üzere bu konuda çalışan tüm özel ve kamu oluşumlarını desteklediklerini belirtti.

KONSORSİYUM TEFLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Turgutalp Mahallesi kentsel dönüşümü için dernek olarak ciddi emek harcadıklarını ifade eden ŞEKER, önceki dönem başkanı Yusuf Şehitoğlu yönetiminde belediyeye konsorsiyum şeklinde teklif sunduklarını, ancak belediyenin başka bir firma ile anlaşma sağladığını söyledi. ŞEKER, sonucun bölgedeki insanlara ve taraflara hayırlar getirmesini diledi.

İnegöl Müteahhitler Derneği olarak depreme karşı önlemler almanın ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermenin önemini vurgulayan ŞEKER, can ve mal güvenliği için tüm vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı.

 

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.