İnegöl Belediyesi, daha önce gerçekleştirdiği yüzey, saha araştırmaları ve gastronomi alanındaki projeleriyle adından söz ettirirken şimdi de Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ilk etkinliği olan ’Halk Bilim Çalıştayı’nı hayata geçirerek şehir kültürüne dair önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın öncülüğünde, şehrin tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak amacıyla Halk Bilim Çalıştayı düzenlendi. İnegöl Belediyesi Şehir Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen çalıştayda, İnegöl’ün kültürel zenginlikleri, kentlilik bilinci ve somut olmayan miras unsurları ele alındı.
Oylat Kaplıcalarında gerçekleşen çalıştaya, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ile birlikte akademisyenler, halk bilimciler, saha araştırmacıları, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Çalıştayda, kentlilik bilinci - Kent Estetiği, Kırsal Yaşam - Saha Araştırmaları, Gastronomi - Mutfak ve Halk Sanatları - Somut Olmayan kültürel miras başlıklarında 4 oturum gerçekleştirildi. 71 katılımcının yer aldığı programda, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin canlandırılması adına görüş ve öneriler sunuldu.
Gastro İnegöl Markası kapsamında, şehrin geleneksel lezzetleri sergilendi. Ayrıca İnegöl Belediyesi halk dansları Topluluğu, yöresel müzikler eşliğinde gösteri yaparak büyük beğeni topladı.
Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Kurtişoğlu, halk biliminin yalnızca geçmişi inceleyen değil, toplumsal kimlik inşasında önemli rol oynayan bir disiplin olduğunu vurguladı.
Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak destek verdiklerini belirtti.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl’ün kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmak için çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, 'İnegöl, üzeri örtülmüş bir hazine. Biz de bu hazineyi ortaya çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz' dedi.
İnegöl Kaymakamı Eren Arslan ise, bilginin hızla üretildiği ve tüketildiği günümüzde, geleneklerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Çalıştayda ele alınan öneriler kayıt altına alınarak raporlandı ve İnegöl Belediyesi’ne sunuldu. Belediye, bu bilgiler doğrultusunda kentlilik bilincini artırmaya ve gelenekleri yeniden canlandırmaya yönelik çalışmalara devam edecek.