İndirim sonrası fiyatı düşecek modeller belli oldu!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İndirim sonrası fiyatı düşecek modeller belli oldu!
#İnegöl | Haber Merkezi
30 Tem, 2024 / Sal 11:18
2 dk okuma / 3.614 Kez Okundu
| | |

Türkiye’de şarj edilebilen 24 adet hibrit araç modeli bulunuyor. Peki ÖTV indirimi hangi araçları kapsayacak? Daha çok marka Türkiye pazarına giriş yapar mı? ÖTV indirimi sonrası hangi araçlarda fiyatlar düşer? İşte otomobil alacakları yakından ilgilendiren soruların yanıtları...

 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili tüm merak edilenlerin soruların yanıtlarını Milliyet’e verdi. Ertemel’in şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgisi saçıklamaları şöyle:

ÖTV indirimi hangi modelleri kapsıyor?

* Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme emisyonu 25 gramın altında olan, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan plug-in hibrit araçları kapsar nitelikte.

Avrupa ve Çin araçları için teşvik oldu

* Alınan kararla birlikte ülkemizde satışa sunulan ve kriterlere uyan otomobil fiyatlarında düşüş beklenirken, diğer yandan ülkemizde gelmesi beklenen Avrupa menşeli yaklaşık 10 farklı plug-in hybrid modeli ile Çin menşeli modellerin Türkiye pazarına gelmesi teşvik edilmiş oldu.

Piyasaya pozitif yansıyacak

* Önümüzdeki süreçte Avrupalı markalarla birlikte özellikle Çin menşeli markalar da mevcut ortamdan yararlanarak Türkiye piyasasında plug-in hybrid modellerini satışa sunacaktır. Buna istinaden bazı Çin menşeli markalar halihazırda yeni modellere dair kararını açıklamış durumda. Gerek fiyatlar anlamında gerekse pazar çeşitliliği anlamında son teknoloji ürünlerin ülkemize giriş yapacağı düşünülürse, alınan kararın piyasamıza pozitif yansıyacağını söyleyebiliriz.

Türkiye'de kapsama giren dört model bulunuyor

* Şu an için Türkiye piyasasında kararın niteliklerine uyan 4 farklı model bulunuyor. Karar kapsamına girenler BYD Seal, BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In modelleri. Yüzde 80’de bulunan BYD Seal yüzde 30’luk dilime, yine yüzde 80’de bulunan BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 plug-in modelleri ise yüzde 60’lık dilime geriledi. Yaşanan vergisel bazda gerileme ile bu araçlara dair indirimli rakamlar önümüzdeki günlerde netleşecektir.

Diğer Çinli devler de Türkiye’ye gelecek mi?

* BYD, Çin otomotiv sektörünün lokomotif markalarından bir tanesi. Öte yandan Avrupa’da en çok satılan Çin menşeli marka konumunda. BYD gibi önemli bir markanın Türkiye pazarına doğrudan yatırım yapması diğer markalar açısından domino etkisi yaratacak önemli bir gelişme.

* Türkiye’nin de konumu ve dinamiklerinin markalar için sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, diğer markaların da bu trende uyarak yatırım yapması beklenen bir durum.

Cherry Türkiye’ye yatırım yapabilir

* BYD’nin kararını açıklamasının hemen ardından yine Çin menşeli bir marka daha yatırım planladıklarını açıklamıştı. Son günlerde ise ülkemizde beğeni kazanan Chery markasının doğrudan yatırım yapacağı ve planlamanın son aşamaya geldiği konuşulan hususlar arasında.

Vergi muafiyeti sonrası BYD'den yatırım hamlesi

Türkiye Çin araçlarına Haziran ayında yüzde 40 ek gümrük vergisi getirmişti. Karar Çin’de tepki çekmişti.

5 Temmuz’da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye’ye yatırım yapan şirketler ek gümrük vergisinden muaf tutulmuştu.

Bu gelişme üzerine Çinli BYD Türkiye’de 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı

BYD ile yapılan anlaşma çerçevesinde otomotiv devi, Manisa’da elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.