İnegöl Çayyaka Mahallesi’nde yapılması planlanan taş ocağı, baraj ve beton santraline köylüler tepki gösterdi. İşte detaylar.
ÇAYYAKA’DA TAŞ OCAĞI VE baraj PROJESİNE HALK TEPKİLİ
İnegöl’ün kırsal Çayyaka Mahallesi’nde yapılması planlanan taş ocağı, beton santrali ve baraj projesi, bölge halkının tepkisine yol açtı. DSİ 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri köyde bilgilendirme toplantısı yaparken, köylüler projeye karşı çıktı. Gerçekleşen bilgilendirme programına CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin , ve Anahtar Parti yöneticileri mahalle sakinleri ve doğa severler katılım sağladı.
PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Çevre mühendisleri tarafından yapılan sunuma göre:
- 427 dekarlık alan baraj nedeniyle su altında kalacak.
- baraj inşaatı için 44 hektarlık taş ve kil ocağı işletilecek.
- İnşaat sırasında beton santrali kullanılacak.
- Çalışma tamamlandığında taş ocağı ve beton santrali kapatılacak.
- İnşaat alanında 120 kişi çalışacak ve İnegöl’e 8 km mesafede olacak.
HALKIN ENDİŞELERİ NELER?
Köy sakinleri, taş ocağı ve beton santralinin çevreye zarar vereceğini, patlamalar ve tozlanmanın tarımı olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Ayrıca:
- heyelan riski: Bölgenin heyelan bölgesi olduğu vurgulanıyor.
- Kamulaştırma: 50 dekarlık köy arazisinin kamulaştırılacağı belirtildi.
- Çevresel etkiler: Gürültü, toz ve su kaynaklarının değişmesi köylüleri endişelendiriyor.
ALTERNATİF ÇÖZÜMLER NEDEN DEĞERLENDİRİLMİYOR?
Köylüler, baraj için taş ihtiyacı varsa neden farklı bölgelerden taş alınmadığını sorguluyor. Hamzabey OSB bölgesinde yeterli kaya olduğu ifade ediliyor.
DOĞADER BAŞKANI: HALKIN YAŞAM HAKKI TEHLİKEDE
DOĞADER Başkanı Murat Demir, köylülerin haklı tepkisini desteklediklerini belirterek, “Burası heyelan bölgesi. beton santrali ve taş ocağının ciddi çevresel etkileri olacak. Nilüfer’de bir beton santrali kaldırıldı çünkü halk toz ve kirlilikten şikayetçiydi. Aynı sorun burada da yaşanacak” dedi.
Çayyaka Mahallesi sakinleri, bölgeye yapılacak taş ocağı, beton santraline karşı olduklarını belirterek tutanak tutturdular.