SGK, gelir ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların gelir testi başvurusuyla GSS borçlarının silinebileceğini duyurdu. Gelir testiyle GSS borcu nasıl silinir ve kimler ücretsiz sağlık hizmeti alabilir? Detaylar haberimizde.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geliri ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, gelir testi başvurusuyla Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinebileceğini duyurdu. SGK’nın yaptığı açıklamaya göre, gelir testi sonucu maddi durumu yetersiz olan vatandaşların geçmişe yönelik GSS prim borçları silinerek, sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilme imkânı sağlanacak.
GSS borcu Nasıl Silinir?
GSS borcu ödeyemeyen vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda gelir testine girebilirler. Bu test sonucunda, aile içi kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinin altında kalıyorsa, borçlar SGK tarafından silinir ve vatandaşlar ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler.
GSS borcu Nasıl Sorgulanır?
Vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirler.
Kimler Ücretsiz GSS Kapsamında?
Herhangi bir geliri veya sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, gelir testi sonucunda brüt asgari ücretin üçte birinden az bir gelire sahip olduklarında ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler. Bunun yanı sıra, lise mezunları 20 yaşına kadar, üniversite mezunları ise 25 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilirler.
GSS prim Ücreti Ne Kadar?
GSS kapsamında minimum prim tutarı, asgari ücretin yüzde üçüne karşılık gelen 600 TL olarak belirlenmiştir. Aile içi kişi başı gelir brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde olan kişiler bu prim tutarını ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.