İnegöl'de ekmeğe gelen zam İTSO meclisinde tartışmalara neden oldu. Bazı meclis üyeleri zamma karşı çıkarken, bazıları ise ekmek gramajı ve zam süreci hakkında açıklamalar yaptı.
ekmeğe zam İTSO MECLİSİNDE TARTIŞMA YARATTI
İnegöl'de ekmeğe gelen zam, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) meclis toplantısında büyük tartışmalara neden oldu. Bazı meclis üyeleri, asgari ücrete zam gelmeden ekmek fiyatlarının artmasını eleştirirken, diğerleri gramaj belirsizliği ve sürekli fiyat artışından yakındı.
ekmek fiyat tarifesinin maddesi gündeme geldiğinde açıklamalarda bulunan İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ şu ifadeleri kullandı;
Fırıncı üyelerimiz var, esnaf odasına kayıtlı işletmelerimiz var.
Bu sene itibariyle, 22 Haziran’da zam gelmişti. Şimdi Aralık ayındayız ve yeni bir fiyat güncellemesi ile alakalı bir teklif geldi. Biz de bu kararı inceledik.
İnegöl’de 83 fırın var, bunların 40 tanesi İTSO üyesi, diğerleri esnaf odasına üye. Burada şöyle bir ikilem var; yıllardan beri dile getiriyoruz, tüm toplantılarda söylüyoruz: ekmek fiyat tarifesinin ticaret ve sanayi odası tarafından yapılmaması gerekiyor. Bu hassas bir konu, vatandaşı ilgilendiren bir konu. Kamunun en üst tarafı kimse, onu ilgilendirmesi ve karar vermesi lazım.
Bizim üyelerimiz var, bu firmalar bizim üyemiz. Bunu üyeler tarafından değerlendirmemiz lazım, vatandaş tarafından da değerlendirmemiz lazım. Maalesef yıllardan beri bu konuda olumlu bir karar çıkmış değil.
Bu fiyat tarifeleri güncellenirken, üyelerden gelen talepler değerlendirilir, hammadde fiyat artışları değerlendirilir. Bizim yaptığımız bundan ibaret. Meslek komitesi üyesi arkadaşlarımız öneride bulundular, kendimiz yaptığımız çalışmalar sonrası gelen öneriyi uygun gördük.
1 Ocak tarihi itibariyle, Bursa’da Esnaf Odaları Birliği fiyatlarını güncelliyor. İnegöl’de bu konuda esnaf odası olmadığı için bu görev bize kalıyor. Genel itibariyle yaptığımız değerlendirmede, bu fiyat tarifesi belirlendi.
Biz azami fiyat tarifesi uyguluyoruz. Bizim görevimiz ekmeğin gramajını belirtip ekmeğin en üst fiyatını belirlemek. Biz, 220 gram ekmeği 15 TL’den yukarı satamazsınız diyoruz. Biz ekmeğin fiyatını belirlemiyoruz, sadece en yüksek hangi rakama satılabilir onu belirliyoruz.
Herhangi bir fırın, 220 gram olmak şartıyla ekmeği 13 TL’ye de, 10 TL’ye de, 5 TL’ye de satabilir. Fiyat tarifesinin anlamı tam olarak budur.
Uğurdağ’ın açıklamaları sonrası meclis üyeleri fikirlerini beyan etti.
Aslan Taşhan:
Yıl sonu enflasyonu açıklanmadı. ekmek gramajı neden sürekli değiştiriliyor? Bunun açıklanması lazım.
Kenan Kender:
ekmek gramajı net olmalı, her seferinde değiştiriliyor. Artık bir gramaj belirlensin.
Ahmet Yavuz Yiğit:
Gramajı federasyon belirliyor. En ideal gramaj 250 gram.
Hüseyin Özdemir:
Asgari ücret belirlenecek, daha sonra tekrar zam olur mu?
Ahmet Yavuz Yiğit:
Zaten bir zam kararını almak 3 ay sürüyor.
Kenan Kender:
Gündemi yönetim kurulu belirliyor ama yönetimden talebin gündeme alınmama durumu olsun. Önümüz Ramazan, tekrar zam için gelinir mi? Ekmek değil pide zammı gelecek. Esnaf odaları bizden önce zam alıyor. Biz de kanuni durumu değerlendireceğiz.
Sinan Döngel:
Altı ayda bir önümüze geliyor. Burada kaç kişi kârlı çalışıyor? Bu dönemde herkes kâr etmeden çalışıyor. Fırıncılar hep kârlı çalışmak istiyor. Türkiye'nin her yerinde böyle yapılıyor deniyor ama yapılmıyor. Biz neden yapmak zorundayız? Maliyet yapılırken her şeyin bir oranı var. Rakamlarda böyle bir hesap yapılmıyor. Neden küsurat olmuyor? Hep tam sayı, hep yukarı yuvarlanıyor. Enflasyonla nasıl mücadele edeceğiz?Simit deyip geçmeyin, simit hesabı var. Ticarethanelerimize yemek alırken bile yemekhaneci simit üzerinden hesap yapıyor. Fakirin ekmeğine müdahale etmeyin! Bu enflasyonu nasıl indireceğiz? Zam alışkanlık haline geldi. Bizim yetkimiz varsa asgari ücreti görelim, sonra zam hesabı yapalım. Maliyetler konuluyor ama bu maliyetlerin realizasyonu yok. Bunları toplayınca bu kadar zammın fazla olduğunu düşünüyorum.
Bütün esnaflar ayakta kalmalı ama bugün devleti düşünüyorsak herkesin elini taşın altına koyması lazım. Mart ayında Ramazan var, Şubat ayında yine zam konuşacağız. Zam yapılmalı, evet, ama yıl başında maliyetleri görmek ve sonra zam yapılması lazım.
Hakan Özdemir:
Bu konu her zaman önümüze geliyor, bu durum Yavuz Başkan'ı ve yönetimini rahatsız ediyor. Her şeyi ekmek federasyonu belirliyor, fiyatı biz belirliyoruz. Neden? Bir şeye zam geliyorsa eşit gelmelidir. Ekmek çeşitlerine farklı farklı zam geliyor. Bu neden?Sadece ekmek tüketen bir çocuk doyar mı? Ayda bin TL’lik ekmek yer. Simit şu an kâr ediyor ama ilerleyen günlerde zam gelecek. Normal simit ile tereyağlı simit arasında bu kadar fiyat farkı nasıl oluyor. Bir simite ne kadar tereyağı konuyor bu kadar fiyat farkı nasıl oluyor.
Hüseyin Özdemir:
Geçmiş yıllarda belediye, kaymakamlık ve İTSO olarak yaptığımız toplantıda ortak kararla zam kararı alındı. Ancak sonraki gün belediye, ekmek fiyatını fahiş buldu diye reddetti. Haberler yapıldı.
Konuların tartışılmasının ardından, ekmek fiyatı zammının mecliste oylanması öncesinde Sinan Döngel, asgari ücret belirlendikten sonra zam kararının alınmasını önerdi. Ancak meclis başkanı Kenan Kender, bu talebi oylamadan ekmek fiyat zammını oyladı.
Yapılan oylamada 17 meclis üyesi zamma evet derken, 6 meclis üyesi red oyu kullandı.
Mubabir: Adem Demir